Сенат Румунії відхилив проєкт угорської автономії

Сенат Румунії відхилив проєкт угорської автономії

Укрінформ
Сенат Румунії у середу, 29 квітня, відхилив законопроєкт про автономію Секейського краю, де проживає угорська національна меншина Румунії.

Про це повідомляє Digi 24.

«Сенат Румунії 126 голосами зі 135 відхилив проєкт про автономію Секейського краю, де компактно проживає угорська національна меншина Румунії», - йдеться в повідомленні.

Дебати в сенаті з приводу угорської автономії тривали 2 години. Цей проєкт був підтриманий лише представниками Демократичного союзу угорців Румунії.

Проєкт, ініційований Демократичним союзом угорців Румунії, передбачав створення автономного регіону з правосуб'єктністю в Румунії. До його складу мали увійти повіти Ковасна та Харгіта, а також місто Муреш. Автономія отримала би свого президента терміном на чотири роки. Угорська мова мала стати офіційною і використовуватись у державних установах; передбачалося вільне використання "символіки угорської нації".

Питання про угорську автономію стало в країні темою №1 після того, як Палата депутатів парламенту Румунії ухвалила відповідний законопроєкт.

Читайте також: У Румунії почали створювати угорську автономію - ЗМІ

Уряд Румунії виступав проти ухвалення законодавчого акту. Спеціалізовані комітети Палати депутатів також його не підтримали. Депутати адміністративної комісії заявляють, що проєкт порушує Конституцію, за якою Румунія є національною, суверенною і незалежною, унітарною і неподільною державою.

Як відомо, секеї є однією з етнографічних груп, що складає угорську національну меншину на території сучасної Румунії. Секеї вимагають автономії, однак румунська влада відмовляється вести діалог про автономію будь-якого регіону країни.

Фото: INQUAM Photos/ Manases Sandor

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-