ЄС окреслив передумови для початку перемовин з Албанією щодо її членства

ЄС окреслив передумови для початку перемовин з Албанією щодо її членства

Укрінформ
Рада ЄС, яка вчора прийняла позитивне політичне рішення щодо початку переговорів про входження до ЄС Албанії та Північної Македонії, у середу завершила оформлення такого рішення за письмовою процедурою.

Міністри ЄС також визначили низку вимог, які мають бути виконані Албанією перед першим раундом переговорів, про що йдеться у резолюції Ради міністрів ЄС із загальних справ, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

"Після вивчення оновленої доповіді Єврокомісії від 2 березня 2020 року щодо прогресу Республіки Північна Македонія... у реформах та у виконанні умов, одностайно визначених Радою ЄС у червні 2018 року, Рада ЄС, до подальшого затвердження членами Європейської Ради, прийняла рішення відкрити переговори про членство з Республікою Північна Македонія", - йдеться у документі.

Читайте також: ЄС погодив початок переговорів про вступ з Північною Македонією і Албанією

Таке ж формулювання ухвалений текст резолюції містить і відносно Албанії. Водночас, якщо документ рекомендує розпочати міжурядові переговори з Північною Македонією відразу після відповідного рішення Європейської Ради, то перед Албанією для початку першого раунду таких переговорів висувається цілий ряд умов, що пов’язані, головним чином, з розв'язанням проблем верховенства права.

Зокрема, Албанії пропонується завершити виборчу реформу згідно з рекомендаціями ОБСЄ/БДІПЛ, забезпечити прозорість фінансування політичних партій та виборчих кампаній, продовжити виконання судової реформи, включаючи діяльність Конституційного та Вищого судів, відповідно до міжнародних стандартів та висновками Венеціанської Комісії, а також завершити створення антикорупційного суду та спеціалізованих структур по боротьбі з організованою злочинністю.

Албанії пропонується також зміцнити співпрацю з країнами-членами у боротьбі проти корупції та організованої злочинності та виконувати план дій з виконання рекомендацій FATF (Оперативної групи з фінансових дій - Financial Action Task Force).

Ще одна умова – країна має подолати таке явище, як необґрунтовані заявки на надання притулку та забезпечити репатріацію.

Нарешті, Албанія має внести доповнення у національне законодавство про медіа відповідно до рекомендацій Венеціанської Комісії.

Читайте також: Парламент Албанії голосуватиме дистанційно

Єврокомісії запропоновано надати доповідь щодо вирішення цих питань під час представлення формату майбутніх міждержавних переговорів.

Такий формат переговорів має бути прийнятий Радою ЄС після виконання вищезазначених умов, а також з урахування того, що Албанія остаточно вирішить на момент початку переговорів ключові рекомендації, зокрема, щодо незалежності судової системи, притягнення до відповідальності високопосадовців, яких викрито у корупції, вдосконалення виборчого процесу, захисту національних меншин, прийняття законів про перепис населення відповідно до вимог Ради Європи та досягнення прогресу у реєстрації власності.

Рада ЄС доручила Єврокомісії продовжувати моніторинг прогресу, досягнутого Албанією у всіх перерахованих сферах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-