Як українці вилітали з Нідерландів

Як українці вилітали з Нідерландів

Репортаж
Укрінформ
Репортаж з аеропорту "Схіпхол" у часи епідемії коронавірусу

В амстердамському аеропорту "Схіпхол" через коронавірус закрито п’ять із семи терміналів. Переважно літають лише спецрейси, щоб забрати нідерландців з інших країн. Також доволі багато охочих повернутися з Нідерландів додому. Час від часу на інформаційних табло в аеропорту "Схіпхол" з’являється інформація про рейси: один затримується, інший скасовано. Однак, попри затримку, перший спецрейс авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" з українцями на борту відбувся. Він вилетів з Амстердама до Києва 19 березня. Загалом МАУ планує виконати 10 рейсів для повернення українців з-за кордону 20-21 березня. Як живе в часи епідемії один із великих європейських аеропортів і чому там багато людей без масок?

СПЕЦРЕЙС АМСТЕРДАМ-КИЇВ

У Нідерландах через спалах коронавірусу не можна підходити одне до одного ближче, аніж на 1,5 метра і збиратися більше як 100 людей. Щодня у країні фіксують вже понад 400 нових випадків коронавірусу, загалом йдеться про майже 2 500 хворих. Тож очевидно, що аеропорт "Схіпхол" – не найбезпечніше місце. Але, якщо чесно, я очікувала побачити геть порожні термінали, хіба, може, з персоналом у спецкостюмах, який чи не кожної хвилини проводить дезінфекцію. Дорогою уявляла собі щось, як у фільмах про кінець світу, тільки через коронавірус.

Але життя в аеропорту не зупинилося. Перше, що впадає в очі – люди. Вони є і, порівняно з порожніми вулицями Гааги, здається, що їх навіть багато. В аеропорту можна побачити людей у медичних масках, будівельних і навіть у креативних з котиком, але більшість пасажирів – без захисту.

Олексій Тароло також без маски. Чоловік чекає на рейс до Києва. Каже, приїхав на два тижні до друзів-татуювальників до Гааги, але через коронавірус візит тривав на один тиждень довше.

“Я мав повертатися турецьким оператором, але відмінили рейс. Я зареєструвався на сайті, мені з посольства надіслали, і без проблем на сьогодні купив квиток”, – розповідає чоловік.

Питаюся, чому без маски, і як здоров’я.

“Добре почуваюся”, – сміється Олексій і запевняє, що через коронавірус не панікує.

Він погоджується зі словами прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, що, на жаль, реальність полягає в тому, що більша частина населення Нідерландів захворіє на коронавірус – і нічого із цим вдіяти не можна, так само як і в світі. Олексій прямує на реєстрацію і з усмішкою каже: “Скучив дуже сильно за родиною”.

О 14:44 за місцевим часом літак вилетів до Києва. Рейс з Амстердама повністю викуплений – усі 183 місця. Ще один спецрейс Амстердам-Київ авіакомпанії МАУ запланований на 20 березня – виліт о 13:55 за місцевим часом. Загалом МАУ планує виконати 20-21 березня 10 рейсів для повернення українців з-за кордону. Зокрема, 20 березня у планах – польоти до Києва з Брюсселя, Парижа, Відня, Франкфурта, Тель-Авіва, Дубая. А на 21 березня – з Лондона та Берліна.

У НІМЕЧЧИНУ ЧЕРЕЗ НІДЕРЛАНДИ

Аеропорт "Схіпхол" напівпорожній. Стійки реєстрації – без черг. Кафе та ресторани закриті й огороджені стрічкою. Натомість працюють лише ятки з їжею та сувенірні крамнички. З вікна аеропорту видно порожні зупинки автобусів. В очікуванні своїх рейсів люди сплять на валізах. Дехто з персоналу аеропорту – в масках і рукавичках, хтось без, а в когось маска просто висить на вухах, не закриваючи обличчя.

“Мене у масці не чують розгублені пасажири, коли я намагаюся щось пояснити”, – каже один зі співробітників аеропорту.

Українки Наталя та Олена – у масках. Подруги вже багато років живуть у Нідерландах. В аеропорт приїхали рятувати друзів з України.

“Ми думали, що в аеропорту взагалі нікого не буде, а тут виявилося ще досить багато людей. Приїхала я забирати своїх друзів. Вони вилетіли з Києва. Дуже шалена, ненормальна ситуація вийшла. Вони приїхали в Україну до батьків одружитися – українці, які тепер проживають у Німеччині – і їх мали доправити в Німеччину, але Німеччина вже не приймає, і їх привезуть сюди, в Амстердам. Але приїдуть лише батько та дочка, а матір залишили в Україні, бо в неї дозвіл на проживання, а не паспорт, і через це вирішили її не випускати. Тож будемо думати, як повернути їх у Мюнхен назад, бо там ще одна дитина”, – розповідає Наталя.

На її думку, у Нідерландах заходи, супровідні пандемії коронавірусу, діють, все проходить спокійно та зрозуміло для жителів країни.

“Школи всі закриті. Діти вдома. На даний момент усі працюють вдома. Я думаю, що ситуація під контролем у Нідерландах”, – каже жінка.

Подруга Олена підтримує і додає, що у Нідерландах “люди дуже тверезого складу розуму”, тому все організовано правильно.

“Я не вважаю, що в нас паніка. Все проходить спокійно”, – каже Олена.

ЯК ВИРІШУЮТЬ ПРОБЛЕМУ ДЕФІЦИТУ МАСОК У НІДЕРЛАНДАХ?

Час від часу в аеропорту лунають оголошення про коронавірус. Людей закликають бути обережними, зокрема, правильно чхати, у лікоть, дотримуватися дистанції, користуватися захисними масками. Скажу зразу, маски в мене немає. Ходжу без неї не тому, що хочу підхопити вірус чи переконана, що маю безстрашний організм. Справа в тому, що їх просто немає. Принаймні, мені не дісталося.

За даними Національного інституту охорони здоров’я Нідерландів (RIVM), станом на середину дня 19 березня 2020 загалом кількість хворих у Нідерландах зросла до 2460, серед них 594 – люди, які працюють у сфері охорони здоров’я і щодня борються із коронавірусом. Тож, щоб захистити медиків, жителі Нідерландів самі несуть маски в лікарні. Зокрема, йдеться про салони краси, манікюрні студії та будівельників, які віддають свої маски. Наприклад, садовий центр Bull подарував тисячу масок медичному центру Radboud UMC, що у Наймегені.

Щодня кількість пацієнтів зростає, а разом із тим – і потреба в масках. Тож їх уже почали шити у в’язницях. Там обіцяють виготовляти 50 000 масок на тиждень.

Дорогою з аеропорту час від часу обробляла руки антисептиком, маю кілька маленьких баночок, пощастило купити на заправці по 50 центів.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-