А яке воно, життя після Брекзиту?

А яке воно, життя після Брекзиту?

Аналітика
Укрінформ
Сполучене королівство останній день в складі ЄС. Що західні аналітики пишуть про Джонсона, фунт стерлінгів, шотландців і Євросоюз без Британії

У ніч з 31 січня на 1 лютого, опівночі за брюссельським часом, Великобританія офіційно припинить бути частиною Європейського Союзу. Що від цього зміниться? На які зміни чекати в політиці, економіці, транспорті, торгівлі? Чи будуть вони негайними?

Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung опублікувала в зв'язку з цим спільний коментар голів трьох найважливіших органів ЄС. Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, голова Європейської ради Шарль Мішель і голова Європарламенту Давид Сассолі пишуть про те, що завершення більш ніж 45-річного членства Сполученого Королівства в ЄС «неминуче викликає змішані почуття і прагнення замислитися».

При цьому вони пообіцяли знайти нові шляхи для співпраці з Лондоном як з "союзником і партнером".

У «брекзитерів» величезне свято...

Натомість прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон налаштований оптимістично. Журналісти Бі-бі-сі ще напередодні роздобули його промову, яку прем'єр готується виголосити в парламенті в п'ятницю ввечері: "Найголовніше, що слід сказати сьогодні: це не кінець, а початок. Це момент, коли почнеться світанок, коли підніметься завіса, і почнеться нова дія, це момент істинного національного оновлення і зміни".

Прихильники Брекзиту святкують перемогу
Прихильники Брекзиту святкують перемогу

Брекзитери святкують перемогу в грандіозному стилі по всій країні, в тому числі навпроти самої будівлі парламенту - органу, який так багато разів відкладав Брекзит в 2019 році. Настрій у Брюсселі похмуріший. Британські прапори буде зняті з усіх інституцій ЄС, один з них буде розміщений у музеї в Брюсселі, передає CNN.

Найджел Фарадж – британський політик, який вклав максимум зусиль для виходу Великобританії з ЄС, лідер партії «Брекзит» і депутат Європарламенту оголосив свою нову мету, сформулювавши її так: "щоб Європа пішла з Євросоюзу". Агресивний Фарадж обіцяє продовжити знищення ЄС: "Я повністю проти нього в його нинішньому вигляді, я хочу, щоб він був зруйнований". Він переконаний, що Данія, Польща та Італія можуть стати наступними країнами, які залишать ЄС. ...Додамо від себе: це Фарадж безплатно каже, або, як зазвичай, за таке «Газпром платить»?

... але радіти рано

З 1 лютого Британія почнеться перехідний період, розрахований на 11 місяців. Офіційні переговори почнуться 3 березня, обидві сторони намітять свої пріоритети і проведуть червоні лінії. До 31 грудня 2020 року Великобританія і ЄС мають підписати торговельну угоду, щоб запобігти жорсткому випадінню Лондона з митного союзу і Єдиного європейського ринку. Досі залишається багато питань про те, скільки саме Великобританія заплатить ЄС в обмін на доступ до свого ринку, і чи буде досягнуто будь-яких угод про безпеку обміну розвідданими, про авіацію, про зони рибальства. І питання про те, що станеться на ірландському кордоні, ймовірно, матиме чимале значення в будь-якій остаточній угоді.

А тим часом змінився настрій і в Шотландії: більшість шотландців підтримують незалежність країни від Британії після Brexit, повідомляє Daily Record.

2014 року шотландці на референдумі проголосували за перебування в складі Великобританії - "за" були 55 відсотків, "проти" 45. Тепер опитування показало, що кожен п'ятий з тих, хто проголосував проти незалежності в 2014 році, але не підтримав вихід з ЄС, тепер підтримує незалежність Шотландії - відтак тепер 51% шотландців підтримують незалежність. Парламент Шотландії раніше проголосував за проведення другого референдуму про незалежність країни, але прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон відмовив у дозволі на його організацію, а за законом таке голосування не може відбутися без згоди Лондона.

Біля шотландського парламенту - три прапори
Біля шотландського парламенту - три прапори

Поки не зрозуміло, де «червоні лінії» Джонсона в подальших переговорах, зазначає CNN. Якщо Британія має намір розходитися з ЄС в таких сферах, як оподаткування, харчові стандарти і фінансове регулювання, вона ризикує підірвати єдиний ринок ЄС - найцінніший його актив... І якщо Брюссель визнає, що у Джонсона є плани продовжувати підрив ЄС, він без коливань обмежить йому доступ на свій ринок.

«Для ЄС компроміс простий: якщо Велика Британія більше не відповідає стандартам ЄС або британський бізнес отримує несправедливу конкурентну перевагу над бізнесом ЄС, тоді у нього буде менше доступу», - каже Джорджина Райт, експерт з питань ЄС у британському аналітичному центрі, що працює на уряд.

Британська Telegraph пише, що в своїй промові Джонсон наполягатиме, що суверенітет важливіше, ніж торгівля без непорозумінь. Брюссель, навпаки, виходить з того, що Великобританія повинна прийняти стандарти ЄС на товари і продукти, щоб підтримувати торгівлю без непорозумінь. «Ризик для економіки Великобританії полягає в тому, що може бути поганий результат або навіть результат «без угоди». Такий результат явно погіршив би перспективи економіки Великобританії», - передає видання слова старшого аналітика з валютних операцій Rabobank Джейна Фолі.

Для ЄС важливо не дати дрейфувати Британії в бік економічного конкурента, наприклад, США. Брекзитери мріють про масштабні торговельні угоди як про пік переможної ідеї виходу з Євросоюзу, і особливо - про двосторонні угоди з «гіпердержавою». Але менш гарячим головам зрозуміло, що Сполучене Королівство в такій угоді буде меншим партнером.

...а життя простих британців поки не зміниться

У повсякденному житті британців великих змін от просто з лютого не станеться, майже рік все головне в цих відносинах з точки зору простих громадян - торгівля, перетин кордону та інше - залишиться в колишньому режимі. Британія продовжить дотримуватися всіх законів ЄС і рішень європейських судів. У найближчі місяці вона продовжить платити в бюджет ЄС і буде дотримуватися будь-яких змін у законодавстві ЄС.

Але після зовсім вже «остаточного» виходу наприкінці 2020 року уряд Бориса Джонсона обіцяє жорсткі зміни. Скажімо, в правилах імміграції Джонсон має намір запровадити т.зв. "австралійську" систему нарахування балів бажаючим переїхати на його вже "неєвропейський" острів: залежно від віку, освіти, професії тощо - якщо набрав "прохідний бал", то і проходиш.

Тоді ж, за прогнозом американського телеканалу CNBC, можливі і основні проблеми для британського фунту. Глава відділу макроекономічної стратегії State Street Лі Феррідж сказав CNBC, що ринок недооцінює сценарій, за якого будь-яка торговельна угоду між Великобританією і ЄС виявиться «не набагато кращою від правил СОТ». Поки ринок «самозаспокоївся», отримавши разом угодою про Brexit певну визначеність та відстрочку можливих проблем до кінця 2020 року. Але «перехідний період» мине - і ніхто поки не може гарантувати, що мине успішно, тим більше, пам'ятаючи як складно йшли переговори Британії та Євросоюзу при підготовці Брекзиту.

Підготував Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-