У німецькому Білефельді тисячі людей вийшли на антидемонстрації проти неонацистів

У німецькому Білефельді тисячі людей вийшли на антидемонстрації проти неонацистів

Укрінформ
У німецькому місті Білефельд у річницю «ночі погромів», що сталася в ніч проти 10 листопада 1938 року, близько 230 прибічників партії Правих влаштували ходу, проте близько 14 тисяч людей вийшли на антидемонстрації.

Про це повідомляє Stern.

«Тисячі протестувальників виступили в суботу в Білефельді проти неонацистського маршу. Поліція повідомляє про 14 тис. контрдемонстрантів, які вийшли проти близько 230 неонацистів», - ідеться у повідомленні.

Правопорядок під час акцій забезпечували близько 1000 правоохоронців. Поліція відкрила 14 кримінальних справ і затримала 11 осіб за використання несанкціонованої символіки.

Перед 81-ю річницею націонал-соціалістичних погромів праві закликали на марш, аби «вшанувати ув'язнену, неодноразово засуджену за заперечення Голокосту». Поліція проведення акції дозволила, проте надіслала голові список заборонених гасел.

Однак, міністр внутрішніх справ землі Північний Рейн-Вестфалія Герберт Реуль назвав неонацистську акцію в історичну дату «ганьбою» і «чистою провокацією».

Профспілки, церкви, асоціації та політичні партії об'єдналися проти неонацистів під девізом «Фашизм - це не думка, а злочин». Відбулися 14 різних демонстрацій, зокрема й велосипедний марш.

Слід зауважити, що населення Білефельда становить 333 тис. осіб.

Читайте також: Штайнмаєр закликав не будувати нових мурів

Ніч погромів або «Кришталева ніч» - перша, цілеспрямована та керована нацистською державною владою Третього рейху масова акція прямого фізичного насильства та терору щодо євреїв на території Німеччини, що відбулася в ніч з 9 на 10 листопада 1938 року. В період з 7 по 13 листопада 1938 року було вбито або доведено до самогубства близько 400 людей, зруйновано понад 1400 синагог, молитовних кімнат, інших місць для відправлення служби, а також тисячі крамниць, помешкань, єврейських кладовищ. Станом на 10 листопада близько 30 тисяч євреїв були відправлені до концентраційних таборів, з них сотні були вбиті або загинули через нестерпні умови.

Погроми позначили перехід від дискримінації німецьких євреїв, яка розпочалась в 1933 році, до політики систематичного переслідування, яка переросла у Голокост на захоплених нацистами територіях.

Фото: Fabian Strauch/​dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-