ЄС узаконив посилення захисту викривачів у резонансних справах

ЄС узаконив посилення захисту викривачів у резонансних справах

Укрінформ
Рада міністрів ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ ухвалила резолюцію щодо більшого правового захисту добровільних інформаторів, які викривають зловживання у різних галузях.

Це стосується системи державних замовлень, фінансових послуг, боротьби з відмиванням грошей, безпеки товарів та транспорту, ядерної безпеки, системи охорони здоров’я та захисту прав споживачів та особистих даних, повідомляється на сайті Європейської Ради.

«Сьогодні Рада ЄС формально ухвалила нові правила щодо захисту викривачів. Нові правила вимагатимуть створення безпечних каналів як для інформування в межах організації – як приватної, так і державної, - а також далі до органів влади. Вони також надають високий рівень захисту інформаторів від утисків, та зобов’язують національну владу (країн ЄС) адекватно інформувати громадян, а також проводити тренування із службовцями, яким чином поводитися з викривачами», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ЄС погодив правовий захист для активних громадян-викривачів

Після рішення Ради ЄС нове європейське законодавство буде оприлюднено в Офіційному журналі ЄС. Країни-члени матимуть два роки на те, щоб інтегрувати ці правові норми до національного законодавства.

Нові правила встановлюють доволі жорсткі нормативи. Зокрема, канали безпечної інформації для потенційних викривачів мають створюватися у компаніях з чисельністю персоналу більше 50 осіб, або у муніципалітетах, де проживають більше 10 тис. мешканців. Встановлюється також певна ієрархія надходження такої інформації – інформатори заохочуються спочатку вирішувати проблему в рамках своєї організації, до того, як звертатися до зовнішніх адміністративних або владних органів.

При цьому інформатори мають право звертатися напряму до правоохоронних або інших органів, якщо не бачать можливості вирішити проблему в рамках своєї організації. В такому випадку на них, а також на всіх службовців, робітників або стажистів, які надавали інформацію такому викривачу, поширюються заходи правового захисту.

Встановлюються також обмежені терміни реагування на такі сигнали викривачів. Організації, які отримують такі повідомлення, мають реагувати на них протягом не більш ніж 3 місяців. Цей термін може бути збільшеним до 6 місяців для «зовнішніх» організацій, якщо цього потребують обставини.

За даними дослідження Єврокомісії, яке було проведено у 2017 році, до запровадження достатнього правового захисту викривачів економіка ЄС могла втрачати від 5,8 млрд до 9,6 млрд євро щороку лише у системі державних закупівель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-