Як американська Адміністрація готувала розмову Трампа з українським Президентом

Як американська Адміністрація готувала розмову Трампа з українським Президентом

Повний текст
Укрінформ
Повний переклад оприлюдненого листування між високопосадовцями в рамках розслідування Палати представників

Члени трьох комітетів (з розвідки, нагляду та реформ, із закордонних справ) Палати представників США звернулися з листом до Конгресу США із закликом засудити президента Трампа, який нібито використовував тиск на Україну у власних політичних цілях. Для аргументації провини глави Білого дому та його Адміністрації вони оприлюднили частину текстових повідомлень, якими обмінювалися колишній спецпредставник Держадепартаменту США з питань України Курт Волкер, постійний представник США при ЄС Гордон Сонланд, адвокат Трампа Рудольф Джуліані, помічник Президента України Андрій Єрмак.

Обмін текстовими повідомленнями відбувається за кілька днів до відомої телефонної розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського 25 липня та після неї.

Подаємо неофіційний повний переклад листа членів комітетів Палати представників та доданих до нього фрагментів листування між чиновниками.

Конгрес Сполучених Штатів Америки
Вашингтон, Округ Колумбія 20515
3 жовтня 2019 року

Члени комітетів з розвідки, нагляду та реформ, із закордонних справ

Шановні колеги!

Ми пишемо вам, аби висловити наше глибоке занепокоєння безпрецедентними діями Президента Дональда Трампа та його Адміністрації з огляду на розслідування, яке проводить Палата представників у рамках процедури імпічменту.

Президент та його помічники проводять кампанію дезінформування та дезорієнтування, намагаючись пом’якшити факт вимагання від іноземних держав їхнього втручання в наші вибори.

Ми всі побачили виклад телефонної розмови, в якій Президент Трамп неодноразово вимагав від українського Президента розпочати розслідування щодо колишнього віцепрезидента Джо Байдена відразу після того, як український Президент згадав про вкрай необхідну військову допомогу США для протистояння російській агресії. Президент стверджує, що він не мав на думці нічого поганого. Особливо вражає те, що він зараз, переслідуючи власні політичні цілі, відкрито й публічно просить іншу іноземну державу – Китай – розпочати розслідування фактів шахрайства з боку Байденів.

Це ненормально і неприпустимо. Це неетично, непатріотично і хибно. Американський Президент ніколи не повинен вдаватися до тиску на іноземні держави для здобуття перемоги над своїми внутрішніми політичними опонентами. Таке разюче приниження серед білого дня не звільняє Президента Трампа від відповідальності за провину чи грубе порушення Конституції.

Протягом минулого тижня нові звіти показали, що й інші посадовці Адміністрації Трампа могли бути вплутані в незаконні спроби домогтися від України допомоги в президентській кампанії.

Наприклад, держсекретар Майк Помпео щойно визнав, що він був свідком того, як Президент Трамп по телефону незаконно тиснув на українського Президента задля розслідування Байденів. Однак не доповів про це ФБР чи іншим правоохоронним органам. Як вам відомо, директор ФБР Крістофер Рей поставив завдання: необхідно доповідати про зусилля з пошуку чи отримання допомоги від іноземних держав, що можуть кваліфікуватися як втручання у президентські вибори в США. Цей обов’язок не скасовується, якщо таким підбурювачем зарубіжного втручання є Президент США; це навіть більш критично для безпеки наших виборів. Натомість, коли ЗМІ запитали щодо його участі в телефонному дзвінку, секретар Помпео приховав це.

Подібно до цього ми розслідуємо звіти про те, що віцепрезидент Майк Пенс міг знати про зміст телефонного дзвінка, і його відсутність на інавгурації українського Президента могла бути пов’язана зі спробою додатково тиснути на Україну, аби домогтися виконання президентських вимог.

Цього тижня нинішній та колишній посадовці Держдепу розпочали співпрацю в розслідуванні в рамках процедури імпічменту, надаючи документи, відповідаючи на запитання та даючи свідчення. Ґрунтуючись на перших матеріалах, стало цілком очевидно, чому держсекретар Помпео намагався втримати цих посадовців від надання інформації.

Комітети щойно отримали текстові повідомлення від посла Курта Волкера, колишнього спеціального представника з переговорів по Україні, який поспілкувався з іншими посадовцями, включно з Вільямом «Біллом» Тейлором, тимчасовим повіреним у справах США в Україні, та Гордоном Сонландом, послом США в ЄС, Андрієм Єрмаком, помічником Президента України Зеленського, президентським агентом Руді Джуліані та іншими.

Текстові повідомлення відображають серйозне занепокоєння посадовця Держдепу згубними наслідками стримування необхідної військової допомоги в Україні й важливістю організації зустрічі Президента Трампа та українського Президента без зволікань. Він також прямо висловив занепокоєння тим, що необхідна військова допомога та зустріч двох президентів стримувалися для того, щоб чинити додатковий тиск на Україну задля виконання вимог Президента до України розпочати політично вмотивоване розслідування.

Сьогодні вранці окремі, вирвані з контексту, уривки цих повідомлень просочилися в пресу. Аби відкоригувати публічну думку, ми надаємо повні уривки з листування. Ці уривки лише частина всіх матеріалів, які ми сподіваємось оприлюднити після перегляду персональної інформації.

Наше розслідування буде продовжено в наступні дні, але ми сподіваємося, кожен член палати приєднається до нас в якнайсуворішому засудженні відкритого виклику Президента нашим ключовим цінностям як американських громадян, щоб не допустити закордонного втручання в наші демократичні процеси.

Еліот Л. Енджел, голова Комітету у закордонних справах Палати

Адам Б. Шифф, голова Комітету з розвідки Палати

Елайджа Е. Каммінгз, голова Комітету з нагляду та реформ

Додаток

Наведення контакту між Руді Джуліані і радником президента України Зеленського. 19 липня. Посол Волкер пише агенту Президента Трампа Руді Джуліані, щоб подякувати за сніданок та представити його Андрієві Єрмаку – топовому радникові Президента Зеленського.

16:48. Курт Волкер: Пане мер, отримав справжнє задоволення від сьогоднішнього сніданку. Як обговорювали, зв’яжу вас тут з Андрієм Єрмаком, який є дуже близьким до Президента Зеленського. Пропоную, аби ми разом організували дзвінок у понеділок, можливо, о десятій чи об одинадцятій ранку за вашингтонським часом. Курт.

Курт Волкер
Курт Волкер

Сонланд інструктує Зеленського щодо майбутньої телефонної розмови з Президентом Трампом. 19 липня 2019 року Посол Волкер, посол Сонланд та пан Тейлор мали таку розмову щодо специфічної мети наступної телефонної розмови між Президентом Трампом і Президентом України.

16:49:42. Курт Волкер: Чи можемо ми всі троє зробити дзвінок завтра – скажімо, опівдні за Вашингтоном?

18:50:29. Гордон Сонланд: Видається, що POTUS (президент США – ред.) зателефонує завтра. Я доніс до Зеленського і дав йому повний інструктаж. Він зрозумів.

18:52:57. Гордон Сонланд: Звісно!

19:01:22. Курт Волкер: Гаразд. Снідав сьогодні з Руді вранці. Зателефонує Єрмаку в понеділок. Мав би допомогти. Найважливіше, аби Зеленський сказав, що він допоможе в розслідуванні й висловить якісь специфічні особисті питання, якщо вони будуть.

Гордон Сонланд
Гордон Сонланд

Занепокоєння стосовно того, що Україна стає «інструментом» політики США. 21 липня 2019 року Посол Тейлор сигналізував про бажання Зеленського, аби Україна не використовувалася Адмінстрацією Трампа для внутрішніх політичних цілей.

01:45:54. Білл Тейлор: Гордоне, одна з тем нашої вчорашньої розмови з Куртом – позиція Саші Данилюка: Президент Зеленський – чутливий щодо того, щоб Україна була серйозно задіяна, не просто як інструмент у внутрішній політиці Вашингтона щодо перевиборів.

04:45:44. Гордон Сонланд: Звісно, але треба, щоб розмова почалася і відносини будувалися незалежно від приводу. Мене непокоїть альтернатива цьому.

Білл Тейлор
Білл Тейлор

Адвокат Джуліані про розмову Трампа і Зеленського. Пан Єрмак і пан Джуліані погодилися поговорити вранці 22 липня. Пізніше посол Волкер поінформував посла Сонланда і Тейлора про те, що Джуліані є тепер прибічником телефонної розмови між Президентом Трампом і Президентом Зеленським.

16:27:55. Курт Волкер: Влаштував важливу телефонну розмову Руді та Єрмака. Вони збираються зустрітися, коли Руді поїде до Мадрида через кілька тижнів.

16:28:08. Курт Волкер: Між іншим, Руді зараз є прибічником телефонного дзвінка.

16:28:26. Курт Волкер: Я мав дзвінок щодо заміни Фіони (Фіона Гілл – помічниця Трампа. – Ред.) і подзвоню Болтону (Джон Болтон - представник консерваторів. – Ред.), якщо треба.

16:28:48. Курт Волкер: Але я можу сказати Болтону і ти можеш сказати Міку (Мік Малвені – керівник служби Білого дому. – Ред.), що Руді погоджується на телефонний дзвінок, якщо це допоможе.

16:30:10. Гордон Сонланд: Я говорив з Тімом Моррісоном (помічник Трампа. – Ред.) про заміну Фіони.

Волкер дає поради Єрмаку щодо розмови Трампа і Зеленського. Вранці 25 липня 2019 року перед запланованим дзвінком Президента Трампа Президенту Зеленському посол Волкер радить Андрію Єрмаку.

8:36: 45. Курт Волкер: Гарний обід, дякую. Дізнався з Білого дому — якщо президент Зеленський переконає Трампа, що він проведе розслідування/«дістанеться до самого дна» у тому, що сталося у 2016 році, ми зможемо узгодити точну дату візиту до Вашингтона. На все добре! Побачимось завтра. Курт.

Неформальне тлумачення Єрмаком розмови Трампа із Зеленським. Після дзвінка Трампа від 25 липня посол Волкер отримав таке тлумачення від радника українського Президента Єрмака і підтвердив свій намір зустрітися з Джуліані в Мадриді.

25 липня 2019 року. 10:15:06. Андрій Єрмак: Телефонна розмова пройшла добре. Президент Трамп запропонував обрати будь-яку зручну дату. Президент Зеленський обрав 20, 21, 22 вересня для візиту в Білий дім. Дякую ще раз за вашу допомогу! Будь ласка, нагадайте панові меру, аби дав знати про мадридські дати.

10:16:42. Курт Волкер: Чудово – дякую, буде зроблено!

Андрій Єрмак / facebook.com/kirill.timoshenko
Андрій Єрмак / facebook.com/kirill.timoshenko

Посадовці Держдепу обговорюють візит у Білий дім та українську заяву. 9 серпня 2019 року посол Волкер мав таку бесіду з послом Сонландом щодо організації зустрічі в Білому Домі, після чого український Президент має зробити публічну заяву.

17:35:53. Гордон Сонланд: Моррісон готовий щодо дат, як тільки буде підтвердження від Єрмака.

17:46:21. Курт Волкер: Чудово! Як тобі вдалося його схилити? :)

17:47:34. Гордон Сондленд: Не впевнений, що це я. Думаю, що Президент (США) справді хоче кінцевого результату.

17:48:00. Курт Волкер: Але чи знає він про це?

17:48:09. Гордон Сондленд: Так.

17: 48:37. Гордон Сондленд: Тут явно точиться багато різних розмов.

17:48:38. Курт Волкер: Гаразд, тоді добре, що це виходить із двох окремих джерел.

17: 51:18. Гордон Сондленд: Щоб уникнути непорозумінь, може, корисно попросити Андрія проект заяви (з ембарго), щоб ми могли точно розуміти, що вони пропонують. Навіть якщо Зe хоче виступити перед пресою в прямому ефірі, вони все ще можуть дати сумарно в короткому викладі. Як гадаєш?

17: 51:42. Курт Волкер: Погоджуюсь!

Посадовці Державного департаменту радяться з Джуліані щодо української заяви: 9 серпня 2019 року. Після зустрічі пана Джуліані з помічником Президента Зеленського Андрієм Єрмаком посол Волкер попросив пана Джуліані обговорити українську заяву.

11:27. Курт Волкер: Вітаю, пане мере! Учора ввечері мав гарне листування з Єрмаком. Він був задоволений телефонною розмовою з вами. Він казав, Зе готує заяву. Чи можемо ми всі зв’язатися по телефону, щоб бути певними, що я все правильно раджу Зе, про те, що він має сказати? Хочу переконатися, що ми все робимо правильно. Дякую!

Гордон Сондленд: Гарна ідея Курте. Я зараз за тихоокеанським часом.

Руді Джуліані: Так, чи можете зателефонувати зараз? Я йду на збір пожертвувань о 12:30.

Рудольф  Джуліані / Фото: @ABCWorldNews
Рудольф Джуліані / Фото: @ABCWorldNews

Помічник українського Президента наполягає в першу чергу на даті візиту до Білого дому. 10 серпня 2019 року помічник Президента Зеленського Андрій Єрмак натиснув на посла Волкера, аби дата візиту до Білого дому була озвучена, перш ніж він погодиться на публічну заяву з оголошенням про початок розслідування, де чітко йтиметься про вибори 2016 року та компанію Burisma.

16:56:15. Андрій Єрмак: Вітаю, Курте. Будь ласка, дайте мені знати, коли можете говорити. Гадаю, можна зробити цю заяву і згадати про всі ці речі. Про все, що ми обговорювали вчора. Але це буде логічним після того, як ми отримаємо підтвердження дати. Ми тоді повідомимо про дату візиту, наші очікування та наші гарантії на майбутній візит. Давайте обговоримо це.

17:01:32.Курт Волкер: Гаразд! Уже пізно для вас – чому б не поговорити про це, коли в нас буде ранок, у вас десь після обіду? Скажімо, о 10-й ранку/17-й вечора?

17:02:18. Курт Волкер: Згодний з вашим підходом. Давайте випишемо заяву і скористаємося нею, щоб отримати дату, і тоді ПреЗ може вийти з нею?

17:26:17. Андрій Єрмак: Гаразд.

17:38:43. Курт Волкер: Прекрасно. Гордон також може приєднатися.

17:41:45. Андрій Єрмак: Чудово.

17:42:10. Андрій Єрмак: Після того, як ми матимемо дату, зберемо брифінг для преси, щоб оголосити про майбутній візит та викласти бачення щодо перезавантаження відносин США - УКРАЇНА, у тому числі щодо компанії Burisma і втручання у вибори через розслідування.

17:42:30. Курт Волкер: Звучить чудово!

Обговорення української заяви включно зі згадками про вибори 2016 року та компанію Burisma. Після спілкування 9 серпня 2019 року Руді Джуліані, посла Волкера та посла Сондленда 13 серпня 2019 року відбулося обговорення щодо запропонованого варіанта української заяви.

10:26:44. Курт Волкер: Особливу увагу слід приділити проблемі втручання в політичні процеси в США, особливо з приводу можливої участі деяких українських політиків. Хочу заявити, що це неприпустимо. Ми маємо намір розпочати та завершити прозоре та неупереджене розслідування всіх наявних фактів та епізодів, у тому числі тих, що стосуються Burisma та виборів у США, що, своєю чергою, запобігатиме повторенню цієї проблеми в майбутньому.

10:27:20. Гордон Сондленд: Ідеально. Давайте надішлемо це Андрію після нашої розмови.

Підтвердження бажання посилатися на вибори 2016 року та компанію Burisma. 17 серпня 2019 року. Посли Волкер та Сондленд мали обмін повідомленнями, під час якого вони обговорили свій меседж для України.

15:06:19. Гордон Сондленд: Чи ми все ще хочемо, щоб Зе дав нам попередній чіткий варіант (заяви. – Ред.) з (темами про вибори. – Ред.) 2016 року, а також компанії Burisma?

16:34:21. Курт Волкер: Це поки що наш чіткий меседж…

16:34:39. Курт Волкер: Сподіваюсь, ми зможемо щось викласти, що змусить його відповісти на це.

16:41:09. Гордон Сондленд: Якщо немає інших думок, я завтра наберу Андрія та попрошу надіслати нам чіткий проект (заяви. – ред.).

Українські посадовці надіслали публікацію про відмову в військовій допомозі США. 28 серпня. Андрій Єрмак, помічник Президента Зеленського, надіслав послу Волкеру текстове повідомлення з посиланням на статтю під назвою «Трамп призупиняє військову допомогу Україні, покликану протистояти Росії»:

02:28:19. Андрій Єрмак: Треба поговорити з вами.

Андрій Єрмак: https://www.politico.com/story/2019/08/28/trump-ukraine-military-aid-russia-1689531

06:55:04. Курт Волкер: Вітаю, Андрію, звісно. Коли вам зручно?

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Президент Трамп скасовує поїздку, під час якої мав зустрітися з Президентом Зеленським. 30 серпня Посол Тейлор поінформував посла Волкера, що Президент Трамп скасував заплановану поїздку до Варшави, де він мав зустрітися із Президентом Зеленським. Посли Волкер та Сондленд обговорили альтернативний план зустрічі віцепрезидента Пенса з Президентом Зеленським 1 вересня.

12:14:57. Біл Тейлор: Візит скасовано.

12:16:02. Курт Волкер: Сподіваюся, віцепрезидент збереже двосторонку та підтвердить візит до Білого дому.

12:16:18. Курт Волкер: І сподіваюся, Гордон та Перрі все ж поїдуть…

05:31:14. Гордон Сондленд: Я їду. Помпео сьогодні говоритиме з Президентом, аби зрозуміти, чи він зможе поїхати.

1 вересня посол Тейлор намагався уточнити вимоги візиту до Білого дому.

12:08:57. Білл Тейлор: Чи говоримо ми зараз, що безпекова допомога та зустріч у Білому домі залежать від розслідування?

12:42:29. Гордон Сондленд: Подзвоніть мені.

Посадовці Державного департаменту про безпекову допомогу й українське «інтерв’ю». 8 вересня. Посол Тейлор, посол Сондленд та посол Волкер мали таке листування.

11:20:32. Гордон Сондленд: Відбулися численні розмови із Зе, Президентом США. Давайте обговоримо.

11:21:41. Білл Тейлор: Можу зараз.

11:26:13. Курт Волкер: Спробуй ще раз – не чутно.

1:40:11. Білл Тейлор: Ми з Гордоном щойно поговорили. Можу переказати тобі, якщо ви з Гордоном не зв’яжетесь.

12:37:28. Біл Тейлор: Буде жахливо, якщо вони проведуть інтерв'ю та не отримають військову допомогу. Росіянам це сподобається. (А я піду.)

Посадовці Державного департаменту про відмову у військовій допомозі. 9 вересня посол Тейлор та посол Сондленд мали таке листування стосовно відмови у військовій допомозі Україні:

12:31:06. Білл Тейлор: Меседж, який ми надсилаємо українцям (і росіянам) разом із рішенням про військову допомогу є ключовим. Затримавши її, ми вже похитнули їхню віру в нас. Тож мій найгірший сценарій.

12:34:44. Білл Тейлор: Сподіваюся, ви маєте рацію щодо цього інтерв’ю, Гордоне.

12:37:16. Гордон Сондленд: Білле, я ніколи не казав, що «мав рацію». Я сказав, що ми там, де є, та вважав, що ми визначили найкращий спосіб дій. Сподіваймося, що це спрацює.

12:47:11. Білл Тейлор: Як я казав по телефону, вважаю божевіллям відмовляти у військовій допомозі заради допомоги у політичній кампанії.

05:19:35. Гордон Сондленд: Білле, думаю, ви помиляєтеся стосовно намірів Президента Трампа. Президент чітко висловився: жодних quid pro quo. Президент намагається оцінити, чи Україна справді має намір імплементувати прозорість та реформи, обіцяні Президентом Зеленським під час його виборчої кампанії. Я пропоную припинити це листування. Якщо у вас досі залишаються занепокоєння, раджу подзвонити Лізі Кенні або С і обговорити їх безпосередньо. Дякую.

Перше фото: Drew Angerer/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-