Роухані закидає США економічний тероризм та банківське піратство

Роухані закидає США економічний тероризм та банківське піратство

Укрінформ
Президент Ірану Хасан Роухані з трибуни Генеральної асамблеї ООН звинуватив Сполучені Штати Америки в економічному тероризмі та піратстві у банківській сфері.

Про це повідомляє кореспондент Укріфнорму.

«Я – громадянин країни, яка нині протистоїть нещадному економічному тероризму, обстоюючи своє право на незалежність та науково-технічний розвиток. Уряд Сполучених Штатів, висуваючи погрози та запроваджуючи санкції проти інших країн, доклав чималих зусиль, аби позбавити Іран переваг у мирній співпраці з іншими країнами, використовує міжнародне піратство шляхом зловживання у світовій банківській системі», - заявив Рухані.

Він також звинуватив Вашингтон у порушенні Резолюції ООН від 2015 року, в якій йдеться про Спільний всеосяжний план дій (СВПД).

«Підхід нинішнього керівництва США до ядерної угоди та СВПД не лише суперечить Резолюції РБ ООН 2231, а також є порушенням суверенітету, політичної, економічної незалежності всіх країн світу. Незважаючи на вихід США з СВПД, Іран зберігає свою відданість усім своїм зобов’язанням у ядерній сфері відповідно до СВПД», - наголосив іранський президент.

Він також вказав на те, що країни Європи також не виконують взятих зобов’язань, зокрема відповідно до СВПД, та попередив про те, що терпіння Ірану в зв’язку із цим «має кордони».

«Коли США не дотримуються, демонструють неповагу до резолюцій РБ ООН, а Європа демонструє свою недієздатність, для нас єдиним виходом та опорою є національна гідність, гордість та сила. Нас кличуть на переговори, але водночас обходять досягнуті домовленості», - заявив Роухані.

Він також звернувся до лідерів країн регіону та закликав їх у першу чергу налагоджувати зв’язки із сусідніми країнами, докладати спільних зусиль для вирішення проблем на Близькому Сході, не шукаючи протекціонізму, захисту чи посередництва третіх країн.

Читайте також: Президент Ірану виступає проти будь-яких двосторонніх переговорів із США

Роухані також запропонував країнам регіону заради безпеки та миру в Перській та Оманській затоках, Ормузькій протоці, забезпечення вільного перевезення нафти та інших енергоносіїв вступити до «коаліції надії» - Ормузької мирної ініціативи. За його словами, її метою є сприяння миру, стабільності та благополуччю жителів регіону Ормузької протоки, зміцнення мирних та дружніх відносин між ними, колективне забезпечення безпеки, вільне судноплавства і перевезення енергоносіїв. Принципом існування «коаліції надії» має стати мирне врегулювання всіх суперечностей, поважання міжнародного права, відмова від агресії та принцип невтручання у внутрішні справи одне одного.

Президент Ірану пообіцяв, що найближчим часом МЗС Ірану надасть відповідні документи країнам-бенефіціарам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-