Євросуд зобов’язав РФ виплатити майже €1 мільйон родичам зниклих у Чечні

Євросуд зобов’язав РФ виплатити майже €1 мільйон родичам зниклих у Чечні

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити понад 920 тисяч євро компенсації родичам 10 зниклих безвісти після затримання силовиками в Чечні.

Про це повідомляє «МБХ-Медіа», що підсумував рішення Суду з ряду справ.

Суму компенсації більше ніж 920 тисяч євро родичам 10 зниклих безвісти після затримання силовиками в Чечні під час Другої чеченської війни Росія має виплатити за підсумками розгляду п'яти справ: «Байсултанові та інші проти Росії», «Адамові проти Росії», «Дангірієві проти Росії», «Ібрагімові проти Росії», «Астамірова і Ісраїлов проти Росії».

У рішенні йдеться, що всі заявники є близькими родичами осіб, які зникли в Чечні у 2001-2003 роках після незаконного затримання військовослужбовцями. У кожному з випадків заявники скаржилися на зникнення рідних до правоохоронних органів - розслідування починалося, але у всіх випадках кілька разів призупинялося, відновлювалося, але в підсумку ні до чого не приводило.

Читайте також: ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €126 тисяч учителям румунських шкіл у Придністров'ї

17 вересня 2019 року скаргу до ЄСПЛ подали також 24 родичі вісьмох жителів Чечні, які були затримані силовиками в кінці грудня 2016 - на початку січня 2017 року і безслідно зникли. Заявники поскаржилися на порушення права на життя, заборони тортур, нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження і покарання, права на свободу і особисту недоторканність, права на ефективний засіб правового захисту, а також тиск з метою перешкодити захисту прав, що передбачено Конвенцією про захист прав людини і основних свобод.

На думку заявників, влада Чечні не провела ефективне розслідування зникнень, а також не визнала затримань силовими структурами людей, що зникли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-