У РФ звинуватили позаштатну журналістку

У РФ звинуватили позаштатну журналістку "Радіо Свобода" у виправданні тероризму

Укрінформ
Псковській журналістці Світлані Прокоп'євій, яка позаштатно співпрацювала з «Радіо Свобода» і «Ехо Москви», пред'явлені офіційні звинувачення у виправдання тероризму, які вона не визнає.

Про це повідомляє проєкт «Північ.Реалії» з посиланням на адвоката Тетяну Мартинову.

«Журналістці Світлані Прокоп'євій пред'явлено звинувачення в публічне виправдання тероризму - частина 2 статті 205.2 КК РФ», - повідомила Мартинова.

Вона уточнила, що не може коментувати деталі процесу, оскільки з неї та зі Світлани слідство взяло нову підписку щодо нерозголошення.

Читайте також: У Криму зараз понад 80 політв'язнів — адвокат

Юрист також зазначила, що існує постанова Конституційного суду РФ, згідно з яким на Прокоп'єву, як на підозрюваного, не повинна поширюватися така підписка. Але оскаржити найближчим часом цю процесуальну дію адвокат не планує, оскільки вже наступного тижня правоохоронці можуть оголосити про закінчення розслідування і надати матеріали справи захисту для ознайомлення.

"Зараз можу сказати тільки одне: Світлана Володимирівна, звичайно ж, не визнає свою провину", - зазначила Мартинова.

Читайте також: У Росії починається суд над фігурантами справи "Хізб ут-Тахрір"

Кримінальну справу проти журналістки було порушено після її виступу в листопаді 2018 року в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Ефір був присвячений теракту біля будівлі ФСБ в Архангельську. Прокоп'єва сказала, що держава «саме виховала» покоління громадян, яке бореться з нею. Наглядове відомство «Роскомнадзор» побачило в цих словах ознаку виправдання тероризму.

Після цього «Ехо Москви в Пскові» та портал «Псковська стрічка новин» отримали попередження від Роскомнагляду про «неприпустимість зловживання свободою масової інформації». У кінці серпня 2019 року суд відмовився оскаржувати рішення за позовом цих ЗМІ.

У лютому 2019 році в будинку Прокоп'євї відбувся обшук, а саму її викликали на допит. У липні 2019 журналістку внесли до російського списку екстремістів і терористів.

Читайте також: Росія зловживає антитерористичним законодавством — Рада Європи

Світлана Прокоп'єва позаштатно співпрацює з кількома засобами масової інформації, в тому числі з «Радіо Свобода». В її підтримку та захист свободи вираження думки виступили журналісти, міжнародні правозахисні організації, політики та громадські діячі.

10 липня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила занесення журналістки Прокопьєвою в офіційний список «терористів і екстремістів» і закликала припинити її переслідування.

У Європейський суд з прав людини вже надійшла скарга Прокопьєвої на порушення її прав як журналіста. У зверненні, зокрема, наголошується, що вилучення особистого обладнання при обшуку в квартирі журналістки поставило під загрозу конфіденційність її джерел інформації.

Фото: jpgazeta.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-