Під Архангельськом зняли з понтонів радіоактивне обладнання, що залишилося після вибуху ракети

Під Архангельськом зняли з понтонів радіоактивне обладнання, що залишилося після вибуху ракети

Відео
Укрінформ
У селищі Ньонокса Архангельської області 20 вересня вертольотами вивезли обладнання з радіоактивних понтонів, які знаходилися на березі Білого моря після вибуху на військовому полігоні.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Біломорканал", відео опубліковано в YouTube.

На запису видно, як вертольоти евакуювали обладнання. Інформагентство припускає, що в цьому випадку радіоактивне обладнання з понтонів транспортується за допомогою вертольотів Мі-26, які, зокрема, є в 45-ї армії ВПС і ППО Північного флоту Росії. На кадрах видно, що вони переносять досить об'ємні контейнери.

Як повідомлялося, про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. Вночі 10 серпня російська державна корпорація «Росатом» заявила, що під час випробувань вибухнула ракета, у двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міноборони РФ у першому повідомленні стверджувало, що в атмосферу шкідливі речовини не потрапили.

Відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєвєродвінськ повідомив, що розташовані в межах міста датчики зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону. Про стрибок радіації після події повідомили і в адміністрації міста Сєвєродвінськ, але згодом мерія це повідомлення видалила.

У результаті вибуху загинуло щонайменше сім осіб - два представники Міноборони РФ і п'ять співробітників "Росатому".

На зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону і загрози внаслідок аварії на військовому полігоні під Сєвєродвінськом немає.

Читайте також: Радіація біля понтонів з полігона під Архангельськом значно вища за норму - ЗМІ

Радіоактивні понтони були виявлені в гирлі річки Верховки на піщаній косі Двінської губи Білого моря 3 вересня. Тоді журналісти агентства «Біломорканал», вимірявши радіаційний фон біля двох понтонів, викинутих на берег, з'ясували, що він у багато разів перевищує норму. Пізніше губернатор Архангельської області РФ Ігор Орлов повідомив, що понтони будуть утилізовані Росатомом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-