Європейський ордер на арешт спростив боротьбу зі злочинністю

Європейський ордер на арешт спростив боротьбу зі злочинністю

Доповідь
Укрінформ
Статистична доповідь щодо практики застосування європейського ордера на арешт, яка була оприлюднена у середу Європейською Комісією, свідчить про ефективність цього правового інструменту у боротьбі із транскордонною злочинністю.

Про це повідомляється на сайті Європейської Комісії.

«З огляду на те, що у 2016 році було видано 16 636 ордерів на арешт, і ще 17 491 – у 2017 році, європейський ордер на арешт є правовим інструментом, що найчастіше використовується у судовому співробітництві між країнами ЄС з 2004 року. Лише протягом 2017 року понад 7000 осіб, яких підозрювали у серйозних злочинах, були передані через кордони країн-членів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що раніше таке передання злочинця під юрисдикцію іншої країни ЄС було складною правовою процедурою, лише підготовка до якої інколи забирала понад рік. Після запровадження системи ордерів на арешт, передання злочинця іншій європейській країні, на території якої буде здійснено правосуддя, забирає нині близько 15 діб, якщо підозрювана особа погоджується на таке передання, і до 40 діб, якщо ця персона не виявляє такої згоди.

Єврокомісія також наводить конкретні приклади, які свідчать про ефективність згаданого правового інструменту.

Так, завдяки ефективності системи ордеру на арешт на території Німеччини був затриманий вбивця болгарського журналіста, і потім переданий Болгарії; терорист, причетний до атак в Парижі, був арештований в Бельгії; персона, яка здійснила напад на Єврейський музей Брюсселя, була затримана у Франції; терориста, що хотів підірвати бомбу в Парижі, правоохоронці схопили в Італії; серійного вбивцю з Німеччини відстежили в Іспанії.

Читайте також: Україна видала Австрії спортсмена, підозрюваного у розбещенні неповнолітніх

Яскравим прикладом такого співробітництва є притягнення до відповідальності банди озброєних грабіжників в Італії – члени цього злочинного угруповання, завдяки системі європейського ордера на арешт, були затримані в шести різних країнах Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-