Країни ЄС занепокоєні діями Ірану щодо ядерної угоди

Країни ЄС занепокоєні діями Ірану щодо ядерної угоди

Заява
Укрінформ
Брюссель, Берлін, Париж і Лондон не полишають надії переконати Тегеран повернутися до ядерної угоди.

Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС Німеччини, Франціі, Великої Британії та верховного представника ЄС, розміщеній на сайті зовнішньополітичного відомства ФРН.

«Франція, Німеччина, Велика Британія та верховний представник Європейського Союзу висловлюють глибоку стурбованість повідомленнями та діями Ірану, несумісними з його зобов'язаннями згідно з Віденською ядерною угодою (JCPoA). Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило у своєму Спеціальному звіті від 8 вересня, що сучасні центрифуги були або будуть встановлені в Натанзі», - йдеться у заяві.

Європейські представники стурбовані тим, що JCPoA може й далі розпадатися під тиском санкцій США, запроваджених у травні 2018 року, і внаслідок рішення Ірану не застосовувати декілька ключових положень угоди.

Читайте також: Новий глава МАГАТЕ перевірить виконання Іраном ядерної угоди

Підписанти переконані, що останні події ілюструють необхідність дипломатичних зусиль для деескалації та відновлення діалогу.

Франція, Німеччина, Велика Британія та Євросоюз і надалі підтримують JCPoA та закликають Іран припинити будь-які кроки, які не відповідають його зобов'язанням за угодою, та утримуватися від подібних дій. Вони закликають Іран співпрацювати з МАГАТЕ з усіх питань, включаючи гарантії безпеки.

Підписанти також підтвердили свою підтримку роботі МАГАТЕ, яка застосовує нейтральний та незалежний спосіб контролю за виконанням ядерних зобов'язань Ірану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-