Скандал із пам'ятником Конєву: РФ назвала мера одного з районів Праги нацистом

Скандал із пам'ятником Конєву: РФ назвала мера одного з районів Праги нацистом

Укрінформ
Між Чехією та Росією розгортається новий скандал: член російського уряду назвав очільника одного з центральних районів Праги нацистом.

Про це пише Aktualne.

"У п'ятницю народився новий скандал: міністр культури Росії Володимир Мединський порівняв мера Праги 6 Онджея Коларжа з "гауляйтером", лідером регіонального осередку нацистської партії НСДАП. Через те, що той він закрив пам’ятник маршалу Конєву", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Празі знову облили фарбою пам’ятник маршалу СРСР

Мединський, перебуваючи в Мурманську заявив, що Прага була звільнена вже після падіння Берліна армією Конєва, тоді загинуло 12000 радянських солдатів. Вдячні празькі мешканці, мовляв, спорудили меморіал Конєву, та ось раптом один мер району сказав, що уряд буде займатися його демонтажем.

«Але президент Мілош Земан, як людина мудра та освічена, сказав, що це обурливо і що так не можна поводитися. Звичайно, ми вдячні президенту за його підтримку», - заявив російський міністр.

Чеський проросійський президент прокоментував ситуацію навколо меморіалу кривавому маршалу Коневу в четвер: "Ті, хто бореться проти пам'ятника, — боягузливі, бо статуя не може захистити себе".

Читайте також: У Празі закрили брезентом пам’ятник Конєву

"Мілош Земан виконує свою роль слуги російського режиму як маленький, чеський... інструмент, який тамошня пропаганда використовує для порушення нашої демократії, єдності. Земан виявився корисним у справі «Новачка» та багатьох інших брудних справах, таких як захоплення Криму", - йдеться у статті.

Автор додає, що новий міністр культури, призначений Земаном, Любомір Заоралек (ексміністр закордонних справ) не вважає за необхідне захищати Коларжа, захищати Чехію.

Сам глава МЗС ЧР назвав висловлювання Мединського «невдалим форматом дебатів» і висловив жаль, що обговорення цієї статуї виходить за рамки раціональних рамок. Він вважає, що вибачення «допоможе заспокоїти ситуацію».

Нагадаємо: пам’ятник Івану Конєву не раз ставав об'єктом вандалів. Після чергового облиття фарбою мер Праги-6, де стоїть монумент, заявив, що вважає за недоцільне відновлювати його знову та запропонував посольству РФ забрати статую на свою територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-