Чеські літаки охороняють небо Балтії

Чеські літаки охороняють небо Балтії

Укрінформ
Літаки чеських ВПС з понеділка, 2 вересня, розпочали чергування в небі над країнами Балтії.

Церемонія відбулася на естонській авіабазі «Емарі», повідомляють Ceske Noviny.

«Чеські пілоти …перебрали на себе відповідальність за охорону повітряного простору Балтії. Вони будуть відповідати за охорону неба над Естонією, Литвою та Латвією в найближчі місяці разом з данськими та бельгійськими пілотами, замінивши британських колег», - йдеться у повідомленні.

За балтійським повітряним простором в рамках комплексної системи протиповітряної і протиракетної оборони НАТО (NATINAMDS) стежитимуть винищувачі JAS-39 Gripen. Чеська армія відправила до Естонії 5 літаків і 90 солдатів. Вони будуть розміщені в Естонії до кінця цього року. За словами міністра оборони Чехії Любомира Метнара, Чехія виконує свої зобов'язання перед альянсом в Естонії. «Ми надсилаємо чіткий меседж, що доля союзників нам не байдужа», - сказав він.

За його словами, чеські солдати готові так само захищати естонську територію, як і чеську. «Ми направили наших кращих професіоналів з найкращими технологіями», - наголосив міністр.

Міністр оборони Естонії Юрі Луйк привітав участь чеських льотчиків та чеської армії у захисті повітряного простору Естонії та НАТО. Він заявив чеським журналістам, що агресія Росії на Донбасі наочно показала, що НАТО має продемонструвати свою єдність не тільки в політичному сенсі, а й у розвитку своїх військових можливостей. Російські літаки часто пролітають близько до естонського кордону і іноді порушують його. Естонський міністр впевнений, що присутність пілотів винищувачів НАТО змушує Росію поводитися набагато обережніше і в більшій відповідності до правил.

Оскільки країни Балтії не мають власних надзвукових повітряних сил, країни-члени Альянсу по черзі охороняють їх повітряний простір.

Читайте також: Винищувачі НАТО в Балтії за тиждень супроводили 18 російських військових літаків

ВПС Чехії в останні десять років втретє будуть виконувати таке завдання. Перед цим вони чергували в 2012 році. Раніше патрулювання виконували літаки однієї з країн альянсу, але через погіршення відносин з Росією зараз на чергування виходять три повітряні частини.

Три міжнародні батальйони діють у Литві, Латвії та Естонії в рамках так званої передової присутності НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-