У Беслані розпочалася триденна

У Беслані розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 2004 року

Укрінформ
У російському Беслані розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 2004 року.
Про це повідомляє Російська служба ВВС.

"У 09.15 ранку в Беслані (Північна Осетія) символічним дзвінком і покладанням квітів та вінків у міській школі №1 розпочалася триденна "вахта пам'яті" жертв теракту 1 вересня 2004 року - найбільшого в історії Росії", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що заходи досягнуть кульмінації 3 вересня о 13:05 - у цей час 15 років тому в шкільному спортзалі прогримів перший вибух.

Пролунають удари поминального дзвону, після хвилини мовчання нинішні учні школи під жалобну музику випустять білі повітряні кульки за кількістю жертв, а потім відбудеться хресна хода з портретами загиблих.

Як відомо 1 вересня 2004 року група із 32 озброєних людей на чолі з Русланом Хучбаровим на прізвисько "Полковник" напала на шкільну лінійку в честь початку навчального року. Вони загнали 1128 дітей і дорослих до будівлі, де ті провели дві з половиною доби.

Влада від переговорів із нападниками відмовилася.

О 13:05 та 13:06 у шкільному спортзалі пролунали два сильні вибухи. За офіційною версією, спрацювали саморобні бомби, підвішені злочинцями до стелі та баскетбольних кілець. У ході розпочатого слідом бою загинули 334 людини, в тому числі 186 дітей та 16 спецназівців і міліціонерів.

Єдиний уцілілий учасник теракту, Нурпаша Кулаєв, був засуджений до довічного ув'язнення.

Три офіцери північноосетинської міліції, звинувачені у неналежному виконанні обов'язків, потрапили під амністію.

Читайте також: Трагедія в Керчі: повну відповідальність несуть окупанти

13 квітня 2017 року Європейський суд з прав людини зобов'язав уряд Росії виплатити 409 постраждалим і родичам жертв теракту, які звернулися з позовами до ЄСПЛ, близько 3 млн євро компенсації. ЄСПЛ постановив, що російська влада не впоралися з обов'язком попередити можливу загрозу життю людей та не зуміла спланувати штурм таким чином, аби мінімізувати загрозу життю заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-