Росія перевірить рівень радіації на островах у Білому морі

Росія перевірить рівень радіації на островах у Білому морі

Укрінформ
Карельське управління Росспоживнагляду перевірить радіаційний фон на островах у Білому морі через повідомлення «мертвій зоні» після вибуху 8 серпня на полігоні ВМФ РФ в Архангельській області.

Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на заступника головного державного санітарного лікаря по республіці Карелія у Біломорському районі Світлану Грязнову.

«Росспоживнагляд з 2 вересня розпочне перевірки радіаційного фону у Кемському і Біломорському районах Карелії», - заявила Грязнова.

У відомстві пояснили, що приводом для перевірки радіаційного фону на островах у Білому морі після вибуху 8 серпня на полігоні ВМФ в Архангельській області, стали публікації про зараження рослин на островах. Зокрема, 18 серпня мешканка Карелії Ірана Кудряшова опублікувала в соцмережах серію фотографій з островів Кемського району (Карелія). За її словами «через 10 днів після експерименту в Сєверодвінську» на островах «навіть мухомори і поганки не ростуть, птахи не літають, ягода водянка зникла геть - мертва зона».

Глава Карелії Артур Парфенчиков після цього заявив, що співробітники МНС РФ провели у зазначеному районі перевірки і «перевищення норми радіаційного фону не зафіксували», а співробітники Карельського Інституту лісу підтвердили цю інформацію.

Читайте також: На військовій базі РФ вибухнув ядерний реактор — норвезький експерт

Як повідомлялося, про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. 10 серпня російська державна корпорація «Росатом» підтвердила, що під час випробувань вибухнула ракета, в двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міноборони Росії стверджувало, що в атмосферу шкідливі речовини не потрапили.

Однак відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєверодвінськ повідомив, що датчики у межах міста зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону. Інформацію про стрибок радіації підтвердили в адміністрації міста Сєверодвінськ, але згодом мерія це повідомлення видалила.

Читайте також: Вибух під Архангельськом: у РФ розповіли про склад радіоактивної хмари

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону і загрози внаслідок аварії на військовому полігоні під Сєверодвінськом немає.

Водночас за даними Нілса Бомера, керівника відділу досліджень і розвитку норвезького агентства, яке здійснює виведення ядерних об'єктів з експлуатації, 8 серпня на російській військовій базі вибухнув ядерний реактор, а не ракета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-