Гренландці вважають, що Трамп мав би порадитись з ними щодо зміни статусу острова

Гренландці вважають, що Трамп мав би порадитись з ними щодо зміни статусу острова

Укрінформ
Жителі острова Гренландія вважають, що президент США Дональд Трамп мав би порадитись з ними щодо зміни статусу території, а не з керівництвом Данії.

Про це повідомляє The Economist.

"Якщо Трамп хоче розмовляти про Гренландію, нехай він приїздить сюди, а не в Данію", - заявила колишня прем'єр-міністр Гренландії Алекса Гаммонд.

Сьогодні в Гренландії проживає всього 57 тисяч осіб, проте острів набуває все більшого стратегічного значення, оскільки російські підводні човни знову помічені в Арктиці, а Китай мріє про "полярний шовковий шлях" через нові незамерзаючі моря.

Усі представники політикуму Гренландії, в тому числі нинішній голова уряду автономії Кім Кільсе, згодні з тим, що суверенітет острова не продається. Але їм лестить інтерес іноземців, й вони наполягають на своєму праві на переговори з усіма охочими.

Читайте також: Республіканці почали продавати футболки з Гренландією “у складі США”

Як повідомлялося, Сполучені Штати готові взяти на себе виплату гренландській автономній владі 600 мільйонів доларів щорічно на підтримку економіки та соціальної сфери острова – стільки зараз платить Данія. У відповідь голова уряду Данії висловила сподівання, що президент США жартує, та назвала це "абсурдною дискусією".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-