Нова міністр оборони ФРН склала присягу

Нова міністр оборони ФРН склала присягу

Укрінформ
Нова міністр оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер склала присягу перед депутатами Бундестагу в середу під час позачергового засідання.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Клянуся віддавати всі мої сили службі на благо німецького народу", - промовила міністр слова клятви.

Після цього вона виступила з 15-хвилинною промовою, в якій пообіцяла вимагати доведення оборонних витрат до 2%, як було домовлено країнами НАТО в 2014 році.

"Я неухильно буду триматися цілі, яку усі союзники неодноразово погодили - 2% (ВВП), яка є також ціллю федерального уряду", - сказала Крамп-Карренбауер.

Вона нагадала, що до 2024 року планується довести витрати на оборону до позначки 1,5% ВВП. Це, за її словами "відповідає мінімуму потреб" бундесверу. Надалі же військовий бюджет повинен продовжувати зростати, заявила Крамп-Карренбауер.

"Тут йдеться не про "побажання" ззовні, не про гонку озброєнь, йдеться про обладнання бундесверу та персоналу бундесверу, який має виконувати завдання, які перед ним ставляться, про наші власні інтереси", - підкреслила нова міністр. Вона зауважила, що "занадто довго" в Берліні вважали, що світ уже встав на шлях розрядки та 25 років проводили політику роззброєння.

У 90-хвилинній дискусії, які слідувала за виступом, нову очільницю Бундесверу повністю підтримали представники її партії, ХДС (головою якої вона є), частково – партнер по коаліції СДПН.

З жорсткою критикою обіцянок довести оборонний бюджет до 2% виступили представники вільних демократів, "Зелені", "Ліві" та "Альтернатива для Німеччини". Вони, зокрема, нагадали їй, що це питання є в компетенції Бундестагу, а не уряду.

Читайте також: Меркель обіцяє більше грошей Бундесверу

Крамп-Карренбауер також запевнила, що ФРН була і залишається тісно вбудованою в трансатлантичний альянс, в НАТО, який є гарантом безпеки перед викликами авторитарних режимів.

Церемонія присяги нової очільниці Бундесверу відбувалася в незвичайній обстановці – в холі одного з будинків, де розташовані робочі кабінети депутатів, а не в сесійній залі Бундестагу, де наразі проводяться ремонтні роботи. Депутатів відкликали з відпустки, адже Бундестаг зараз перебуває на канікулах. Також, попри відпустку, на церемонії була присутня канцлер ФРН Ангела Меркель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-