Парламент Молдови зробив крок до зміни виборчої системи

Парламент Молдови зробив крок до зміни виборчої системи

Укрінформ
Депутати парламенту Молдови, що входять до складу коаліції, прийняли в першому читанні законопроект про внесення змін до Кодексу про вибори, який передбачає повернення до попередньої, пропорційної (за партійними списками) системи виборів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Відповідно до законопроекту, представники діаспори зможуть проголосувати на виборах два дні поспіль, у суботу та неділю. Списки представників діаспори складатимуться Центральною виборчою комісією за згодою Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції.

Законопроектом встановлюється і максимальний обсяг пожертвувань, які можуть бути використані під час виборчої кампанії. Наприклад, фізичні особи мають право пожертвувати суму в розмірі не більше шести середніх зарплат по економіці, а юридичні особи - до 12 середньомісячних зарплат.

Крім цього, студенти та учні отримають право голосувати не за місцем проживання, а за місцем навчання.

На попередніх виборах до парламенту депутати обиралися за змішаною системою: 50 депутатів із 101 - за партійними списками, а решта 51 - в одномандатних округах.

Як відомо, в суботу, 8 червня, у парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього у парламенті Молдови - 101 депутат.

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречаний, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду.

Читайте також: ЄСПЛ засудив Молдову за висилку турецьких викладачів

Однак, Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня та в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаний спікером, а Майї Санду прем'єр-міністром.

У вівторок, 11 червня, президент Молдови Ігор Додон анулював підписаний раніше заступником голови Демпартії Павелом Філіпом указ про розпуск парламенту, назвавши рішення Конституційного суду «посяганням на національну безпеку країни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-