У НАТО прокоментували політичну кризу в Молдові

У НАТО прокоментували політичну кризу в Молдові

Укрінформ
НАТО стурбоване політичною кризою в Молдові та закликає політичні сторони до стриманості й врегулювання ситуації шляхом діалогу.

Про це йдеться в заяві офіційного представника альянсу Оани Лунгеску.

"НАТО зі стурбованістю стежить за політичною кризою в давньому партнерові Республіці Молдова. Ми закликаємо всі політичні сили Молдови проявляти спокій, стриманість і врегулювати розбіжності шляхом діалогу", - написала вона в Twitter.

Читайте також: ОБСЄ закликала Молдову до стриманості

"Демократично обрані лідери Республіки Молдова повинні працювати разом, щоб подолати цю кризу. Ми підтверджуємо постійну підтримку НАТО Республіці Молдова в реформуванні її інститутів оборони та безпеки. НАТО і Республіка Молдова є тісними партнерами понад 25 років. Ми, як і раніше, прихильні до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова", - йдеться в заяві НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього в парламенті Молдови - 101 депутат.

Читайте також: ЄС “добре сприйняв” рішення парламенту Молдови про коаліцію та новий уряд

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду. Уряд склав присягу. Перше засідання заплановано на понеділок. За словами Санду, воно відбудеться в приміщенні парламенту, оскільки вхід до будівлі уряду заблоковано прихильниками Демократичної партії.

Депутати від коаліції прийняли також Декларацію про визнання Молдови «захопленою державою», звільнили з посад главу Служби інформації та безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Читайте також: Євросоюз закликав Молдову до стриманості та продовження реформ

Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Майї Санду прем'єр-міністром.

У неділю, 9 червня, Конституційний суд тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона за його відмову розпустити парламент і призначити дострокові вибори, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки президента заступника голови Демократичної партії Павла Філіпа. Філіп, у свою чергу, підписав указ про розпуск парламенту і про призначення дострокових виборів на 6 вересня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-