У парламенті Молдови намітилася коаліція

У парламенті Молдови намітилася коаліція

Укрінформ
Партія «Дія і солідарність», що входить у блок ACUM, погодилася підтримати кандидатуру лідера соціалістів Зінаїди Гречаної на пост спікера парламенту Молдови.

Таке рішення ухвалила абсолютною більшістю голосів політрада партії «Дія і солідарність», повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

У партійному комюніке зазначається, що це продиктовано необхідністю розблокувати політичну ситуацію і «запропонувати Молдові законний і демократичний уряд».

При цьому висловлюється надія, що партнери по блоку ACUM – партія «Платформа «Гідність і правда», очолювана Андрієм Нестасе – підтримають це рішення. Політична рада партії збереться в екстреному порядку в четвер, 6 червня.

Партія соціалістів привітала цей крок, висловивши надію, що таку ж позицію займуть і однопартійці Андрія Настасе.

Переговори між Партією соціалістів і ACUM, які пройшли два дні тому, закінчилися безрезультатно через те, що блок наполягав на наданні йому посад спікера і прем'єр-міністра.

Очікується, що в найближчі два дні республіканський рада Партії соціалістів прийме рішення про створення (або нестворення) парламентської коаліції з ACUM.

Читайте також: Президент Молдови сумнівається в реальності коаліції

Якщо «Платформа «Гідність і правда» також підтримає кандидатуру Зінаїди Гречаної на посаду спікера, робота парламенту Молдови майже через 4 місяці після парламентських виборів буде розблокована, а коаліція запропонує президентові кандидатуру прем'єр-міністра.

За результатами виборів, які пройшли в Молдові 24 лютого, до парламенту увійшли Партія соціалістів (35 мандатів зі 101), Демократична партія (30), політичний блок ACUM (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати. Для створення більшості та подальшого затвердження уряду потрібні голоси як мінімум 51 депутата.

Згідно із законодавством, якщо протягом трьох місяців після початку роботи парламенту нового скликання (відлік іде від 21 березня) коаліція не буде створена, президент має право його розпустити і призначити дострокові вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-