ЄC вимагає від Китаю звільнити “вʼязнів Тяньаньмень”

ЄC вимагає від Китаю звільнити “вʼязнів Тяньаньмень”

Укрінформ
Євросоюз зажадав від влади КНР звільнити засуджених учасників подій на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Федеріки Могеріні з приводу 30-х роковин подій на площі Тяньаньмень, коли демонстрація протесту була жорстоко придушена, повідомляє Європейська служба зовнішніх справ.

«Сьогодні відзначається 30-та річниця насильницького придушення мирного протесту на площі Тяньаньмень у 1989 році. Європейська рада під час зустрічі у Мадриді 26-27 червня 1989 року суворо засудила ці жорстокі репресії. Через тридцять років Євросоюз продовжує сумувати за загиблими та висловлює співчуття їхнім родинам», - ідеться у заяві.

Високий представник ЄС зауважила, що точна кількість загиблих та арештованих у звʼязку з цими акціями протесту досі невідома. Водночас отримання інформації про ті події, про людей, які загинули, були заарештовані або зникли безвісти, є важливим для наступних поколінь та для колективної пам’яті, наголосила Могеріні.

«Євросоюз очікує на негайне звільнення правозахисників та адвокатів, які були затримані та засуджені за зв’язок з тими подіями або за дії із захисту верховенства права та демократії... Комітет ООН проти тортур 3 лютого 2016 року оприлюднив ряд рекомендацій, які мають відношення до протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році, за підсумками п’ятої періодичної доповіді Китаю. Ми очікуємо, що ці рекомендації будуть повністю виконані владою КНР», - йдеться у заяві високого представника ЄС.

Читайте також: У Китаї вважають рішення про силовий розгін демонстрантів 1989 року правильним

Могеріні зауважила, що і сьогодні в Китаї спостерігаються утиски свободи зібрань та свободи слова. У цьому зв’язку, зазначається в документі, взаємодія у сфері дотримання прав людини залишається фундаментальною основою всеосяжного стратегічного партнерства між ЄС і Китаєм.

Як відомо, у червні 1989 року студенти та робітники зайняли площу Тяньаньмень в Пекіні під час масових протестів, спрямованих на демократизацію країни. Комуністична влада жорстоко розігнала демонстрацію.

Офіційні дані, оприлюднені китайською владою, стверджують, що внаслідок придушення "контрреволюційного повстання" у Пекіні в червні 1989 року загинули близько 200 цивільних і кількадесят військових.

Водночас оприлюднені Великою Британією документи свідчать, що на площі Тяньаньмень у 1989 році загинуло 10 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-