Главі карельського

Главі карельського "Меморіалу" погрожують у СІЗО - адвокат

Укрінформ
Главу карельського «Меморіалу» Юрія Дмитрієва погрозами схиляли написати явку з повинною в слідчому ізоляторі в Петрозаводську.

Про це повідомляє «Комерсант» з посиланням на адвоката ув'язненого Віктора Ануфрієва.

«Це тривало чотири дні. Дмитрієв звернувся до адміністрації ізолятора і повідомив, що якщо це продовжуватиметься, то він буде змушений захищати своє життя і честь, і справа може закінчитися трупом. Після цього він був переведений в іншу камеру», - розповів адвокат.

Про те, що відбувається він повідомив уповноваженому з прав людини в Республіці Карелія (Росія).

Нагадаємо, в 2016 році проти історика Дмитрієва було порушено справу за обвинуваченням у розпусних діях стосовно неповнолітньої прийомної доньки і виготовленні дитячої порнографії. У комп'ютері історика знайшли фотографії прийомної доньки, які слідчі вважають порнографічними. Сам Дмитрієв заявляв, що робив знімки тільки для того, щоб відстежувати стан здоров'я доньки і звітувати перед органами опіки.

У квітні 2018 року суд першої інстанції виправдав Дмитрієва за основними статтями обвинувачення, але це рішення оскаржила прокуратура. Пізніше Верховний суд Карелії скасував виправдувальний вирок. 28 червня суд знову заарештував його на два місяці. Історику призначили нову психіатричну експертизу, яка завершилася в серпні.

Читайте також: У Росії відправили за грати трьох активістів руху "Артпідготовка"

Дмитрієв укладав книги пам'яті жертв політичних репресій у Карелії в 1930-40-і роки. Свого часу він відкрив урочище Сандармох, де було вбито тисячі жертв сталінських репресій, у тому числі багато українців. Серед них - представники "розстріляного відродження".

Російський «Меморіал» назвав справу проти нього політичною. Близькі та колеги історика також вважають, що справжніми причинами його переслідування є саме пошуки поховань масових репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-