Справа Мамедова: Азербайджан не виконав рішення ЄСПЛ і може отримати санкції

Справа Мамедова: Азербайджан не виконав рішення ЄСПЛ і може отримати санкції

Укрінформ
Європейський суд з прав людини у рамках процедури притягнення до відповідальності країни-члена постановив, що Азербайджан не виконав інше рішення суду від 2014 року щодо порушення прав та незаконного ув'язнення опозиційного політика Ільгара Мамедова.

Зазначене рішення від 29 травня одноголосно ухвалила Велика палата ЄСПЛ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Велика палата Європейського суду з прав людини, оприлюднюючи своє перше рішення за процедурою притягнення до відповідальності за параграфом 4 статті 46 Європейської конвенції, з'ясувала, що Азербайджан не спромігся виконати свої зобов'язання у рамках рішення суду від 2014 року у справі політичного активіста Ільгара Мамедова», - заявили у ЄСПЛ.

Зазначене рішення суд розглянув у відповідь на запит Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) від 2017 року, який уповноважений наглядати за імплементацією країнами-членами рішень ЄСПЛ.

Зокрема, йдеться про те, що Азербайджан, реагуючи на рішення ЄСПЛ, не звільнив на безумовних засадах у 2014 році Мамедова.

Відтак, згідно з Європейською конвенцією з прав людини, ЄСПЛ звернувся до Комітету міністрів з метою подальшого обговорення питання відносно ухвалення заходів щодо Азербайджану (йдеться про можливе накладання санкцій).

Як повідомлялося, опозиційний активіст Мамедов у 2013 році балотувався на посаду президента Азербайджану. У березні 2014 році він був заарештований за нібито організацію заворушень та отримав вирок - 7 років ув'язнення.

Читайте також: Прем'єр Азербайджану дорогою на роботу врятував чоловіка від самогубства

У 2014 році ЄСПЛ постановив безумовно звільнити опозиційного активіста, але Баку виконав цю вимогу лише у серпні 2018-го.

Найближче засідання КМРЄ з питання розгляду стану імплементації рішень у справах ЄСПЛ відбудеться 4-6 червня у Страсбурзі. У порядку денному засідання першим пунктом винесена саме справа Мамедова, яка вже розглядалася Комітетом міністрів у грудні 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-