Через тиск США на Іран у терористів почалися фінансові проблеми - Держдеп

Через тиск США на Іран у терористів почалися фінансові проблеми - Держдеп

Укрінформ
Державний департамент США повідомляє, що завдяки “кампанії максимального тиску” на Іран уже вдалося суттєво обмежити фінансування терористичних організацій.

Про це заявила на брифінгу речниця Держдепу Морган Ортагус, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наша кампанія максимального тиску на Іран розрахована на те, щоб позбавити іранський режим, який є головним державним спонсором тероризму у світі, засобів для втілення його деструктивної зовнішньої політики”, - повідомила Ортагус.

Вона додала, що кампанія вже “працює” і перекрила фінансові потоки для терористичних груп, які діють за вказівками іранського режиму.

“Вперше в історії Хезболла, основний бенефіціар Ірану, була змушена публічно звернутися по фінансову підтримку. The Washington Post цього місяця повідомляла, що наші санкції змусили Хезболлу вдатися до драконівських заходів економії”, - наголосила представниця Держдепу.

Свої слова вона підтвердила фотографіями з оголошеннями Хезболли про збір коштів.

“Іран відкликає бійців Хезболли із Сирії та зменшує або скасовує їхні зарплати. Бойовик з підтримуваних Іраном загонів Хезболли визнав в інтерв’ю New York Times у березні, що “золотий час минув і ніколи не повернеться”, - наголосила Ортагус.

Вона пояснила, що від санкцій потерпає не лише Хезболла, а й ХАМАС — ця організація вдалася до “плану економії”. До того ж режим Асада, за словами Ортагус, занурюється у повномасштабну паливну кризу після припинення постачань іранської нафти, обсяг яких становив від 1 до 3 мільйонів барелів на місяць.

Читайте також: Трамп назвав умову для переговорів з Іраном

“Ми продовжимо застосовувати максимальний тиск на режим Ірану аби позбавити їх засобів для продовження деструктивної зовнішньої політики та змусити режим до переговорів про укладання всебічної нової угоди, яка покриватиме весь спектр їхньої зловмисної діяльності”, - наголосила речниця Держдепу.

Ортагус пояснила, що державний секретар Майк Помпео вже запропонував програму з 12 кроків, які Іран має виконати аби кампанія максимального тиску припинилася.

Своєю чергою президент Ірану Хассан Рухані у середу заявив, що початком переговорів зі США могло би стати зняття санкцій. На початку тижня Дональд Трамп висловив переконання, що лідери Ірану прагнуть позбутися санкцій і можуть бути налаштовані на нові переговори.

Нагадаємо, торік Вашингтон вийшов з угоди з Іраном, яка була укладена 2015 року за президентства Обами, попри заперечення з боку союзників у ЄС. Напруження значно зросло протягом останнього місяця, коли Вашингтон вирішив відправити на Близький схід додатково1500 військових для протидії Ірану, що спровокувало побоювання стосовно можливого військового конфлікту між США та Іраном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-