Політична криза в Австрії: Орбан

Політична криза в Австрії: Орбан "відвернувся" від Штрахе

Укрінформ
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який ще 6 травня у Будапешті щиро тиснув руку лідерові австрійських ультраправих Гайнсу-Крістіану Штрахе, що кілька днів тому подав у відставку, демонстративно дистанціювався від останнього.

Своє ставлення до скандального відео, що привів до урядової кризи в Австрії, Орбан висловив німецькому таблоїду Bild.

«Те, що сказав Штрахе, неприйнятно», - сказав Орбан.

За його словами, найважливіше для політика - це довіра людей. «Штрахе був борцем у своїй справі, але він втратив довіру народу», - вважає угорський прем'єр. В іншому він вважає себе не в праві втручатися у внутрішню політику Австрії, «яку мають вирішувати австрійські виборці».

Сам Орбан відомий своїми правонаціоналістичними поглядами.

Як повідомлялося, Австрію охопила урядова криза після того як 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі тодішнього глави FPÖ (надалі - віце-канцлер) Гайнца-Крістіана Штрахе і його помічника (надалі - глава парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за кілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

На відео жінка, яка нібито є племінницею російського олігарха, заявляє про намір інвестувати в Австрію близько 250 млн євро не зовсім законного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також політики пропонують нелегальну схему, як російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

Читайте також: "Плівки Штрахе": Удар по проросійських правих Австрії

Внаслідок скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе у суботу оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який у партії відповідав, зокрема, за російський напрямок, також заявив про складання депутатського мандата.

Прокуратура Австрії зайнялася перевіркою опублікованого німецькими ЗМІ відео. Крім цього, Рахункова палата Австрії вимагає від "Австрійської партії свободи" надати пояснення.

Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц виступив за проведення позачергових парламентських виборів у країні найближчим часом, що було підтримано і президентом країни, орієнтовно - на початку вересня 2019 року.

Фото: Xinhua News Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-