Скандал з російським фінансуванням: віце-канцлер Австрії збирається у відставку - ЗМІ

Скандал з російським фінансуванням: віце-канцлер Австрії збирається у відставку - ЗМІ

Укрінформ
Віце-канцлер Австрії та очільник правопопулістської "Австрійської партії свободи" (FPÖ) збирається подати у відставку після того, як ЗМІ опублікували відео, на яких політик перед виборами обговорює фінансування партії російським олігархом.

Про це з посиланням на джерела пише "Австрійське агентство преси" (APA).

"Скандальне відео із віце-канцлером та лідером FPÖ Гайнцом-Крістіаном Штрахе, очевидно, покладе кінець його політичній кар’єрі. Як стало відомо APA в суботу вранці, він має оголосити про свою відставку сьогодні близько опівдні. Офіційного підтвердження цього поки не було", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в суботу Штрахе має зустрітися з канцлером Себастьяном Курцем, який очолює "Австрійську народну партію" (ÖVP) – партнера FPÖ по урядовій коаліції. Ймовірно, що саме після цієї зустрічі віце-канцлер і виступить із зверненням до громадськості. Пізніше очікується і звернення самого федерального канцлера.

Як зазначає АРА, офіційно наразі не підтверджено, йтиметься під час зустрічі в канцелярії лише про відставку Штрахе чи й про розпад коаліції. Також не виключається можливість проведення нових парламентських виборів.

Згідно з джерелами у партійних колах, "Австрійська партія свободи" хоче зберегти коаліцію з ÖVP, призначивши на посаду віце-канцлера Норберта Гофера, нинішнього міністра транспорту. Однак незрозуміло, чи Курц та ÖVP сприймуть такий розвиток подій.

Читайте також: Віце-канцлер Австрії обговорював фінансування партії з РФ

"Ясно наразі лише те, що Курц не бажає більше, щоб Штрахе був віце-канцлером. Це підтвердили АРА в обох таборах", - зазначається у публікації.

Причиною гучного політичного скандалу стало спільне розслідування німецьких видань Die Süddeutsche Zeitung та Der Spiegel на основі відеозаписів, таємно зроблених під час зустрічі, що відбулася на віллі на Ібіці у липні 2017 року, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії. Участь у ній беруть очільник FPÖ Гайнц-Крістіан Штрахе, його близька довірена особа Йоганнес Гуденус (нині – очільник парламентської фракції FPÖ) з дружиною, а також іще один чоловік, який говорить німецькою, та жінка, яка на відео спілкується російською та англійською мовами. Жінка, представлена як Альона Макарова, стверджує, ніби вона є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму грошей (близько 250 млн євро) сумнівного походження. Зокрема, вона та чоловік, який її супроводжує, говорять про намір купити популярну австрійську щоденну газету "Kronen Zeitung", яка буде працювати в інтересах FPÖ. В обмін вони очікують від Штрахе та Гуденуса відповідної "подяки".

Очільник FPÖ протягом понад шести годин, розпиваючи алкогольні напої, обговорював різні варіанти співпраці. Зокрема, обіцяв після приходу до влади відібрати держзамовлення у великої австрійської будівельної компанії Strabagта і віддати їх росіянам. Політики також запропонували нелегальну систему фінансування Австрійської партії в обхід законодавства.

Штрахе і Гуденус підтвердили журналістам факт зустрічі на Ібіці. За їхніми словами, це була приватна зустріч, яка пройшла у "веселій атмосфері відпустки".

Правопопулістська FPÖ, яка наприкінці 2016 року підписала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією", за результатами парламентських виборів восени 2017 року увійшла до коаліційного уряду Австрії. Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, заперечували російську агресію проти України, виступали за активізацію співпраці з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-