Глави МЗС Росії та Польщі зустрінуться вперше за п’ять років

Глави МЗС Росії та Польщі зустрінуться вперше за п’ять років

Укрінформ
У п’ятницю в кулуарах засідання Комітету міністрів Ради Європи у Гельсінкі відбудеться зустріч глав МЗС Росії та Польщі Сергія Лаврова і Яцека Чапутовича.

Інформацію, яка з’явилася в російських ЗМІ, підтвердила речниця МЗС Польщі Ева Сувара, інформує tvn24.pl.

"У п’ятницю міністр Чапутович зустрінеться з міністром Лавровим", - повідомила Сувара.

Глави МЗС Польщі і Росії не проводили зустрічі віч-на-віч з 2014 року.

Як відомо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін не братиме участі у засіданні Комітету міністрів Ради Європи у Гельсінкі. Українську сторону на зустрічі представлятиме заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

Під час цієї зустрічі комітет має ухвалити рішення про застосування – або ні – відповідних статей Статуту організації щодо Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Російська сторона у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ після накладання на її делегацію санкцій у ПАРЄ у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України. Відтоді Росія не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Читайте також: Сьогодні Рада Європи може визначити, як повернути Росію в ПАРЄ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-