Польща прагне зміцнити Східне партнерство – Чапутович

Польща прагне зміцнити Східне партнерство – Чапутович

Укрінформ
Варшава прагне зміцнити проект "Східне партнерство" за рахунок нових ініціатив.

На цьому наголосив у Брюсселі глава МЗС Польщі Яцек Чапутович з нагоди 10-річчя ініціативи, повідомляє Onet.pl.

“Ми позитивно оцінюємо цей проект (Східне партнерство – ред.), який наблизив і дозволив зберегти контакти з цими країнами (учасницями ініціативи - ред.). Він також підтримав ці країни політично щодо збереження їх суверенітету, розвитку торгівлі, модернізації економіки. Звичайно, це не максимум, але в нинішніх умовах і за певного геополітичного тиску на ці країни з боку Росії він був позитивним і корисним”,- заявив Чапутович.

Він додав, що Варшава хотіла би зміцнити цю програму в майбутньому.

Глава МЗС Польщі зазначив, що країни ЄС та СП прийняли його пропозицію щодо зміцнення сумісності права країн Партнерства з юридичними нормами країн ЄС для посилення товарообміну з країнами Спільноти.

“Друге питання – інституційність, а третє – секторальна співпраця. Ми хочемо розширяти співпрацю з цими країнами у різних секторах, таких як енергетика, питання хімічної безпеки, співпраця молоді, Erasmus+”,- підкреслив Чапутович.

Читайте також: Євросоюз робить усе, щоб врегулювати конфлікти в країнах-партнерах - Юнкер

Він пояснив, що якщо йдеться про інституційність, то вона могла б передбачати створення у Брюсселі секретаріату, до якого можна було б делегувати дипломатичних представників шести країн СП. Крім того, йдеться про створення головування в рамках СП, яке підтримувало б контакти з головуванням ЄС та узгоджувало політичні програми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-