Франція оголосила три пріоритети головування у Раді Європи

Франція оголосила три пріоритети головування у Раді Європи

Укрінформ
Франція прагне модернізувати Раду Європи в умовах нових викликів.

Про це йдеться у пріоритетах головування Франції у Комітеті міністрів РЄ, яке триватиме у період із 17 травня по 27 листопада 2019 року, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

"Франція хоче скористатися можливістю, що надає її головування у Комітеті міністрів РЄ, щоб допомогти у розбудові Ради Європи завтрашнього дня", - заявили у МЗС Франції.

Досягнення цієї мети відображається у трьох пріоритетах французького головування у РЄ.

По-перше, йдеться про збереження і зміцнення європейської системи прав людини.

Як зазначається, порушення прав людини все ще широко поширені в Європі. У зв'язку з цим система Європейської конвенції прав людини потребує просування і зміцнення. На переконання Франції, задля цього необхідно підтримувати Європейський суд з прав людини, покращуючи діалог між його суддями, а також суддями на національному рівні країн-членів.

Також у рамках цього пріоритету французьке головування акцентує увагу на захисті найбільш вразливих категорій, особливо дітей, а також на захисті соціальних прав громадян.

Другим пріоритетом визначено просування уніфікованої Європи, рівності й спільності. Наголошується на необхідності зміцнення таких цінностей РЄ, як рівність, толерантність в умовах протидії мови ненависті, що актуалізувалося сьогодні.

Цей пріоритет також включає боротьбу за гендерну рівність, протидію насильству відносно жінок.

Окремо наголошується на боротьбі з усіма формами расизму, антисемітизмом, нетолерантністю, мовою ненависті та дискримінацією, включаючи стать, віросповідання, походження, сексуальну орієнтацію та інші.

З метою зміцнення спільного усвідомлення європейської приналежності французьке головування започаткує заходи з підвищення обізнаності громадян про історію Європи. Як відзначається, історія – це частина спільної спадщини, яка повинна об'єднувати, а не розділяти.

Третій пріоритет спрямований на модернізацію Ради Європи задля протидії новим викликам, перед яким опинилися права людини і верховенство права. Зокрема, зазначається, що на сьогодні права людини і верховенство права існують в умовах розвитку цифрових технологій і штучного інтелекту, що становлять як нові можливості, так і загрози.

Французьке головування ставить за мету надати нового поштовху у діяльності Ради Європи, щоб організація відігравала передову роль у цих сферах на подальші десятиліття.

У відповідь на ці занепокоєння, які стосуються усієї Європи, необхідно гарантувати доступ до достовірної і відкритої інформації для усіх та у будь-якому місці, заявили у Франції.

Також у рамках цього пріоритету Франція вказує на загрози, які несе корупція.

Читайте також: Макрон хоче, щоб Росія залишалася у Раді Європи

Як повідомляв Укрінформ, 16-17 травня у Гельсінкі пройде річне засідання Комітету міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС країн-членів. Під час зустрічі міністри обговорять майбутнє РЄ, включаючи вирішення спровокованої Росією фінансової та інституційної кризи Організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-