Глава МЗС Естонії порушить у Брюсселі питання про нові санкції проти РФ

Глава МЗС Естонії порушить у Брюсселі питання про нові санкції проти РФ

Укрінформ
Новий глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу, який приступив наприкінці квітня до діяльності, на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 14 травня має намір порушити питання про можливість введення нових санкцій для Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Eesti Päevaleht, повідомляє Delfi.

"Росія - ядерна держава, яка останні десятиріччя двічі використала силу відносно сусідніх країн", - зазначив Рейнсалу і додав, що в інтересах Естонії підтримувати суверенність і територіальну цілісність країн, щоб подібні акти агресії отримали релевантне трактування.

"У зв'язку з цим я попросив Міністерство закордонних справ проаналізувати можливі додаткові заходи, що стосуються останніх кроків Росії, коли вона, порушуючи дух Мінських угод, розпочала у спрощеному порядку видавати в Криму і на Донбасі паспорти. Всіма цими кроками необхідно займатися".

Наступного тижня Рейнсалу відправляється на зустріч міністрів закордонних справ країн-учасниць ЄС, де має намір "хоча б риторично" порушити питання про кроки, які міг би прийняти ЄС у відповідь на дії Росії (наприклад, питання сприйняття паспортів, що видаються Росією у Криму та на Донбасі ). "Тим більше, що на зустрічі 13 травня виповнюється десять років східного партнерства, так що на місці будуть і країни східного партнерства. Для них цей посил буде дуже важливий", - зазначив він.

Про зустріч президентів Естонії та Росії Рейнсалу висловився наступним чином: "Зустріч президента - реальність, яка сталася. Там виник ряд питань, які порушила президент і які порушив президент Росії. Безсумнівно, у МЗС є причина проаналізувати ці питання в світлі подальших дій. Важливо, що президент на цій зустрічі ще раз підкреслила, що ми не змиримося з порушенням територіальної цілісності Грузії та України".

Читайте також: Кваснєвський назвав провокацією видачу російських паспортів в ОРДЛО

Коментуючи приїзд до Естонії лідера французьких праворадикалів Марін Ле Пен, Рейнсалу зазначив, що сам би її запрошувати не став.

"Я б її не запросив, але я і не є виборцем EKRE. Мені не подобається, що Ле Пен приїжджає до Естонії. За моєю оцінкою, її політика не відповідає нашим національним інтересам, якщо ввести її у всій красі, особливо те, що стосується відносин з Росією. Але у вільній країні будь-хто може запросити кого забажає. Та й Ле Пен же у Шенгені, так що їй навіть не треба ні запрошення, ні візи", - сказав Рейнсалу.

Фото: Madis Veltman

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-