Точицький: Якщо Європа закриватиме очі, носитимемо квіти до пам’ятників не лише в Україні

Точицький: Якщо Європа закриватиме очі, носитимемо квіти до пам’ятників не лише в Україні

Фото
Укрінформ
У День пам’яті та примирення не можна забувати про зло, яке несе з собою тоталітаризм.

Таке застереження висловив посол України у Королівстві Бельгія та представник України при ЄС  Микола Точицький кореспондентові Укрінформу після завершення церемонії вшанування пам’яті радянських воїнів та бійців бельгійського Руху спротиву, яка відбулася за участю дипломатів Східної та Центральної Європи на міському кладовищі Брюсселя.

«Такі заходи не дають нам забути, що на теренах України триває війна, незаконна окупація Криму й частини Донбасу. І ми через пам'ять маємо зробити все, щоб у майбутньому не повторювалися ці трагедії. Одне зло ми подолали в 45-му році, але інше зло продовжує існувати на схід від наших кордонів. Природа в них одна – тоталітарні режими. Надалі, якщо Європа закриватиме очі на такі події, нам ще довго доведеться покладати квіти до пам’ятників, і не лише в Україні», - зауважив український дипломат.

Він наголосив на тому, що Україна разом з усією Європою відзначає День пам’яті і примирення, що є важливим для побудови мирного та гідного майбутнього.

Читайте також: Учасники маршу “безсмертного полку” лишаються у полі стереотипів і міфів — Пристайко

«Сьогодні разом з нами відслужив службу перед могилою радянського солдата священик Православної церкви України Віталій Дерев’янко. Він народився у Бельгії, і родина його була кинута на страждання під час Другої світової війни. Він прийшов, щоб помолитися за радянського солдата. В тій війні, як він наголосив, загинуло багато українців. Він, бельгієць, молився разом з нами, хто ще пам’ятають Радянський Союз. І це свідчення того, що цей день не розділяє, але об’єднує. Пам’ять та примирення – це головне й базове, що має бути близьким для кожного з нас», - сказав Точицький.

На запитання про те, чи можливо з позицій сьогодення оцінювати перспективи взаємин між Україною і Євросоюзом, представник України при ЄС зауважив, що є фактори, які свідчать про послідовність політики України у цьому сенсі.

«Нещодавно на запрошення політико-безпекового комітету (ЄС - ред.) тут, у Брюсселі, перебували радники обраного президента Зеленського, пан Данилюк та пан Рябошапка. Вони запевнили і моїх колег з політико-безпекового комітету, і трансатлантичних послів – я маю на увазі дипломатів Канади і Сполучених Штатів, - що шлях євроінтеграційний буде продовжений. Це вселяє надію й додає сили, щоб працювати далі», - сказав Точицький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-