Франція хоче збільшити свою присутність на Балканах

Франція хоче збільшити свою присутність на Балканах

Укрінформ
Після кількох років фактичної відсутності Франції в регіоні Західних Балкан Париж хоче повернутися туди.

Про це оголосив президент Франції Еммануель Макрон у понеділок у Берліні перед початком міні-саміту Західних Балкан, який він скликав разом з канцлером ФРН Ангелою Меркель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Франції необхідно знову бути ангажованій в регіоні», - заявив Макрон.

Він має намір представити партнерам план того, як його країна буде «повертатися». Президент нагадав, що в 1990-х Франція брала активну участь в подіях на Балканах, які забрали життя понад 100 французьких солдатів, але в 2000-х Париж «відійшов» від процесів. Тепер Франція хоче бути долучена по 4 основним темам: економічний і соціальний розвиток; безпека з акцентом на боротьбі з незаконним обігом зброї, оргзлочинністю та тероризмом, а також непідконтрольною міграцією; безпека (в березні Франція перейняла на себе командування європейською миротворчою місією в Боснії та Герцеговині); юстиція, зокрема, боротьба з економічним і фінансовим криміналітетом.

«По цих 4 напрямах ми хочемо бути більш заангажованими, разом із Німеччиною заради стабільності в балканських країнах… Ми впевнені, що ця стабільність може бути забезпечена шляхом тісної співпраці», - сказав Макрон.

Коментуючи пріоритети сьогоднішньої зустрічі, він нагадав про ситуацію навколо Сербії і Косово, які Європа хоче повернути до діалогу. Макрон підкреслив, що йдеться не про вказівки Белграду та Приштині, що робити, а про перегляд можливих альтернатив. Також він наголосив, що дебати треба перевести в «менш емоційну площину». «На нас усіх лежить політична відповідальність у тому, щоби обидві сторони повернулися до діалогу», - сказав Макрон.

Читайте також: Перспективи балканських країн в ЄС на саміті у Берліні не обговорюватимуть - Меркель

«Ми виходимо з того, що це (стабільність у регіоні — ред.) є європейською темою, оскільки це торкається багатьох партнерів. Йдеться про нашу стабільність», - підкреслив політик.

У зустрічі та спільній вечері беруть участь канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, глави держав та урядів Боснії та Герцеговини, Хорватії, Косово, Чорногорії, Сербії, Словенії, Республіки Північна Македонія і Албанії, а також верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-