Меркель і Макрон збирають міні-саміт з лідерами Західних Балкан

Меркель і Макрон збирають міні-саміт з лідерами Західних Балкан

Укрінформ
Зустріч лідерів країн Західних Балкан з керівниками Німеччини та Франції пройде в понеділок у Берліні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

Зустріч і спільна вечеря за участі канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона, глав держав та урядів Боснії та Герцеговини, Хорватії, Косово, Чорногорії, Сербії, Словенії, Республіки Північна Македонія і Албанії а також верховного представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки відбудеться у відомстві канцлера в другій половині дня.

Перед тим Меркель проведе окремі співбесіди з прем'єр-міністром Республіки Північна Македонія Зоном Заєвим і прем'єр-міністром Республіки Албанія Еді Рамою.

Зустріч послужить обміну думками щодо стабільності та розвитку регіону, зокрема щодо відносин між Сербією та Косово. Буде обговорено перспективи членства в ЄС для країн регіону.

Одною з перешкод на шляху до ЄС Сербії і Косово є конфлікт між цими двома сторонами, посередником у розв'язанні якого намагається бути Брюссель. Обмін територіями міг би стати одним із шляхів до вирішення проблеми, однак напередодні зустрічі лідер Косово Хашим Тачі категорично відкинув таку можливість та висловив сподівання, що лідери ФРН і Франції зможуть переконати Белград визнати незалежність Приштіни. Президент Сербии Александр Вучич у свою чергу заявив про намір відстоювати інтереси країни на берлінському саміті.

Читайте також: Сербія готова до діалогу з Косовом за умови скасування мит

Саміт Західних Балкан пройде в Познані, Польща, 4-5 липня.

Нагадаємо, 2014 року було запущено ініціативу Western Balkan (також відому як Берлінський процес), яка спрямована на підтримку шести країн регіону в зміцненні регіонального економічного співробітництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-