Китай попри заборону використовує американські супутники - ЗМІ

Китай попри заборону використовує американські супутники - ЗМІ

Укрінформ
Китай в обхід заборон використовує обладнання цивільних супутників американського виробництва, зокрема для нарощування можливостей Народно-визвольної армії КНР (НВАК), забезпечення зв’язку її підрозділами на спірних островах в Південно-Китайському морі, мовлення на віддалені території.

Про це повідомляє Fox News з посиланням на The Wall Street Journal.

"Дев'ять з цих (американських - ред.) супутників були частиною зусиль, спрямованих на підключення зв'язку з китайськими солдатами на спірних передових постах в Південно-Китайському морі, зміцнення поліцейських сил проти соціальних заворушень та обмін повідомленнями на віддалені території", - йдеться у повідомленні.

Десятий супутник, який будується компанією Boeing Co., використовуватиметься Китаєм для реалізації проекту, що конкурує з американською системою глобального позиціонування GPS. Окрім цивільного використання, навігаційна система могла б допомогти Китаю в потенційному конфлікті, наприклад, у керуванні ракетами до цілей.

Як зазначається, закони США досить ефективно запобігають продажу цивільних супутників американського виробництва Китаю, де внутрішні технології значно відстають від Америки. Однак законодавство не регулює, яким чином можна використовувати електронне обладнання таких апаратів, куплених ліцензованими суб’єктами і запущених на орбіту Землі. Ця обставина фактично дозволила КНР орендувати сервіси обладнання, встановленого на таких супутниках.

Читайте також: Huawei уклала договори про розгортання 5G по всьому світу

Заплутані процедури з володінням супутниками та офшорні фірми допомогли уряду Китаю досягти своїх цілей. Деякі з найбільших американських компаній, включаючи приватну акціонерну фірму Carlyle Group та Boeing, опосередковано сприяли зусиллям Китаю, повідомляє видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-