МІГ-31 у Бурятії збила російська ракета

МІГ-31 у Бурятії збила російська ракета

Розслідування
Укрінформ
Винищувач МіГ-31, який упав у Росії в небі над Бурятією у квітні 2017 року, було збито ракетою Р-33, встановленою на парному винищувачі через помилки роботи системи розпізнавання «свій-чужий».
Про це повідомляє проект Baza з посиланням на аналіз інциденту ВАТ «Авіапром», який опинився в його розпорядженні.

«Аварія літака МіГ-31 стала наслідком упущення в діяльності посадових осіб під час організації ЛТН (льотно-тактичних навчань - ред.) (на ЛТН було застосовано спосіб пошуку і знищення цілі двома літаками МіГ-31, що не виключало їх взаємного потрапляння в зону дозволених запусків керованих ракет Р-33)», - йдеться в документі.

Йдеться про ракету Р-33 - це ракета повітря-повітря, що стоїть на озброєнні самого МіГ-31, пояснює видання. Тобто причиною катастрофи МіГ-31 стало ураження одного винищувача-перехоплювача з пари ракетою другого.

Ураження сталося через те, що система управлінням озброєнням «Заслон», яка також відома під шифром З-800, спрацювала неправильно, вважаючи другий винищувач із пари чужим. «Тобто пара винищувачів, один з яких збив інший, летіла саме вражати цілі. Тому можна зрозуміти, чому екіпаж одного з них не насторожило те, що "Заслон" визначив якусь мету поруч із ними як "чужу". У зоні навчань "чужі" й мали знаходитися», - пише видання.

Читайте також: Росія деструктивно впливає на безпекову ситуацію в регіоні – МЗС Польщі

Розстріл власного винищувача над Бурятією - не перший випадок, коли російський літак збивають російські війська. Вважається, що під час війни з Грузією в 2008 році принаймні частина російських штурмовиків Су-25 (загальні втрати - чотири літаки) загинула від «дружнього вогню».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-