Супрун вважає систему охорони здоров'я США

Супрун вважає систему охорони здоров'я США "невдалим кейсом" для наслідування

Укрінформ
Система охорони здоров’я у США має свої вади, зокрема, через неефективний розподіл видатків, водночас досвід роботи окремих клінік може бути корисним для українських медичних закладів.
Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"США витрачають величезні гроші на свою систему охорони здоров’я. Та через неефективний розподіл видатків американці суттєво доплачують за медичну допомогу. Тож для трансформації системи охорони здоров’я Штати — невдалий кейс. Водночас там є дуже успішні приклади неприбуткових та комунальних клінік, в яких можна багато чого взяти українським медзакладам", - написала Супрун.

Вона послалася на досвід клінік Mейо та Клівленда.

"Клініка Мейо була заснована в 1864 році в місті Рочестер, штат Міннесота. Зараз представництва клініки є в Аризоні та Каліфорнії. Там працюють близько 4500 лікарів та науковців та понад 58 тисяч адміністративних працівників і підтримки. Активи клініки оцінюються в 16 мільярдів доларів США", - зазначила Супрун.

За її словами, клініка Мейо розвивалася з нуля, її стратегія — не захопити ринок, а збудувати принципово нову модель лікарні, де медичні послуги зосереджені довкола пацієнта.

"Клініка Мейо отримує гроші за свої послуги за програмами страхування. Втім, видатки клініки наразі перевищують прибутки, а надання послуг влаштовано так, щоб не робити зайвого і змусити лікарів прописувати лише необхідне, а не “розкручувати” пацієнта на аналізи, обстеження і процедури. Водночас для штату, який оплачує послуги клініки для своїх жителів, вона встановила високі і надринкові ціни на свої послуги. Наприклад, МРТ коліна коштує вдвічі більше, ніж в інших клініках. Менеджмент Мейо пояснює це тим, що вони не виходять в нуль наприкінці року, і немає чим платити зарплати", - написала Супрун.

Також вона розповіла про Клівлендську клініку у Огайо.

"Це неприбутковий медичний науковий центр, який знаходиться у власності фонду. Під назвою "Клівлендська клініка" працюють кампус лікарні, 10 регіональних лікарень та 19 центрів сімейної медицини в штатах Огайо, Флориді та Невада. Фонд складає 12 мільярдів доларів. Річний оборот клініки складає понад 8 мільярдів доларів, а прибуток становить 330 мільйонів. Прибутки останніми роками зменшуються через більші видатки на ліки та менші внески. Клівлендська клініка завжди входить до четвірки лідерів медичних послуг США за якістю наданих послуг.

За словами Супрун, клініка фінансує власні медичні дослідження і готує фахівців.

"Клівлендська клініка належить до вторинної ланки і надає послуги із кардіології, урології, психіатрії, гастроентерології тощо. Послуги там не безоплатні — витрати пацієнтів компенсують або страхові фонди, або можна оплатити лікування за свої гроші. Виплати самих пацієнтів становлять лише 3% від надходжень. У 2017 році тодішній керівник клініки назвав 3 способи зменшення видатків на медицину в США загалом: зменшення захворюваності, об’єднання клінік задля зменшення видатків на підтримку та запровадження телемедицини", - написала Супрун.

Вона наголосила, що ці два медичні заклади об’єднують високі стандарти якості, прагнення вилікувати пацієнта, а не заробити на ньому.

"Розповідаємо про ці приклади не для того, щоб позаздрити американцям. Вони мають вмотивувати поставити собі дуже високу планку того, що ми хочемо бачити в Україні. Та не припиняти працювати. Адже поступово в нас з’являється все більше можливостей, щоб розвивати свої медзаклади також. Це, зокрема, автономізація — процес перетворення комунального медзакладу на некомерційне підприємство", - заявила Супрун.

Вона вкотре зазначила, що в Україні медзаклади перестають бути бюджетними установами, які можуть лише керуватися наказами згори, які однаково прописуються для всіх.

Читайте також: Супрун: "VIP-лікарні" мають бути доступними для всіх - перші кроки зроблено

"Вони отримують свободу управляти та будувати процеси роботи медзакладу так, як самі вважають найбільш ефективним. Автономізація — одна з умов, щоб укласти договір з НСЗУ та почати отримувати кошти за новою моделлю фінансування. Тому всі медзаклади мають пройти цей процес і стати частиною змін. Ті команди, які швидше включаться в цей процес трансформації, першими приведуть позитивні зміни до своїх медзакладів. Пацієнти обиратимуть саме їх і, відповідно, туди потраплятиме більше фінансування. Зараз для кожного медзакладу історична можливість — закласти фундамент для створення майбутньої української версії Мейо клініки", - переконана Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-