У Москві в закритому режимі засудили норвежця до 14 років за шпигунство

У Москві в закритому режимі засудили норвежця до 14 років за шпигунство

Укрінформ
Московський міський суд засудив до 14 років колонії суворого режиму підданого Норвегії Фруде Берга за обвинуваченням у шпигунстві.

Про це повідомляє Інтерфакс .

Як повідомила державний обвинувач Мілана Дігаєва, згідно з фабулою кримінальної справи, "Берг збирав інформацію про атомні підводні човни ВМФ Росії, яку отримав від співробітника російського оборонного підприємства, який діяв під контролем спецслужб". Обвинувачення наполягало на тому, що Берг співпрацював з норвезькою розвідувальною службою за грошову винагороду.

Однак, за словами адвоката Іллі Новікова, "обвинувачення не продемонструвало і не довело, що Берг був обізнаний про ті події, в які він був втягнутий, і його необізнаність була настільки серйозною, що це дає змогу говорити про відсутність в його діях складу злочину".

Відразу після затримання норвежця Новіков зазначав, що, "за версією слідства, все, що робив Берг - відправляв по "Пошті Росії" конверти, в яких, імовірно, знаходилися шпигунські інструкції та гроші для російського громадянина". Адвокат припускав, що Берга "використовували втемну".

В останньому слові, повідомив захисник, Берг висловив жаль про шкоду, яку може заподіяти ця історія відносинам Росії і Норвегії як на офіційному, так і на людському рівні.

Читайте також: Арешт морпіха в Москві: посол США вимагає у Росії доказів шпигунства

Зазначається, що суд оголосив тільки вступну та резолютивну частини вироку, оскільки справа має гриф "цілком таємно" і розглядалася в закритому режимі. Процес стосовно Берга почався в Мосміськсуді 2 квітня - судове слідство зайняло два засідання.

Захист Берга не оскаржуватиме вирок, заявив його адвокат Ілля Новіков. Він пояснив, що Берг збирається просити про помилування відразу після набрання вироком чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-