У Німеччині піна для гасіння пожеж забруднює підземні води

У Німеччині піна для гасіння пожеж забруднює підземні води

Укрінформ
Підземні води в різних частинах ФРН виявилися забруднені через застосування бундесвером піни для пожежогасіння, що містить хімікати.

Про це пише Bayerischer Rundfunk.

«Збройні сили Німеччини забруднюють деякі ділянки в різних районах Німеччини шкідливою піною для пожежогасіння. Забруднення ПФС підтверджено в 18 місцях, ще більш як 100 вважаються такими, що викликають підозри», - інформує ЗМІ.

Зокрема, в муніципалітеті Манчинг у Верхній Баварії, розташованому поруч з аеродромом бундесверу Інгольштадт-Манчинг, вміст перфторованих органічних сполук (ПФС) у підземних водах часом перевищує норму в 400 разів. У сусідніх районах жителям уже заборонили поливати сади колодязною водою. Під час будівництва будинку рекомендується не робити в ньому підвал або ж провести повне очищення грунту.

Читайте також: Кошти на відновлення Нотр-Дам де Парі збирають у всьому світі

Забруднення в грунті відбувається від вогнегасної піни, що містить ПФС, які пожежна команда бундесверу десятиліттями використовувала на прилеглому аеродромі, зокрема під час навчань. Найвідоміша речовина, що використовується в піні, називається ПФОС. Вона заборонена в ЄС з 2006 року. Піновмісну вогнегасну піну було дозволено використовувати до 2011 року.

Причому, як стверджує видання, в бундесвері знали про забруднення. Тепер армії, очевидно, доведеться фінансувати роботи з санації забруднених ділянок.

ПФС - перфторовані і поліфторовані хімічні речовини, багато з яких токсичні і становлять загрозу для людей і навколишнього середовища. Через грунтові води вони потрапляють у продукти харчування і можуть накопичуватися в організмі людини. Вчені вважають, що ПФС сприяють розвитку раку печінки, затримують статеве дозрівання або знижують фертильність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-