Кошти на відновлення Нотр-Дам де Парі збирають у всьому світі

Кошти на відновлення Нотр-Дам де Парі збирають у всьому світі

Укрінформ
Цілий ряд організацій, компаній і меценатів по всьому світу пообіцяли виділити кошти на реставрацію собору Паризької Богоматері, що серйозно постраждав у результаті пожежі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зокрема, представники французького Фонду спадщини в ніч на вівторок, 16 квітня, запустили національну кампанію зі збору коштів на відновлення одного з головних символів Парижа.

А один з найбагатших людей Франції - Франсуа Анрі Піно - виконавчий директор компанії Kering, що володіє такими брендами, як Gucci і Yves Saint Laurent, пообіцяв перерахувати на ці цілі не менш як 100 млн євро.

Німецький політик, член партії Християнсько-демократичний союз Фрідріх Мерц у свою чергу заявив про необхідність створення "громадської ініціативи", яка відповідатиме за збір фінансування в Німеччині.

Вранці у вівторок надзвичайні служби Парижа оголосили, що пожежу повністю "взято під контроль" і "здебільшого загасили", активними залишалися лише "окремі осередки". За словами начальника паризької пожежної охорони генерала Жан-Клода Галле, тепер необхідно досягти охолодження будівлі, що розжарилася під впливом полум'я.

Триває порятунок із собору "релігійних і культурних цінностей", він ведеться в задимленому приміщенні, в умовах падіння зі стелі фрагментів покрівлі, зазначив Галле.

Зазначається, що від обвалу вдалося врятувати основну тримальну конструкцію, вежі головного фасаду, а також дзвони. Дах обвалився на дві третини, зруйновані годинник і шпиль, навколо якого розташовувалися скульптурні групи з 12 апостолів і чотирьох крилатих тетраморфів - символів євангелістів.

За щасливим збігом обставин вони були відправлені на реставрацію незадовго до пожежі і не постраждали.

Тим часом прокуратура Парижа розпочала розслідування причин займання за статтею про "ненавмисне завдання шкоди". Про можливий підпал, за попередніми даними, не йдеться.

Відвідавши місце події президент Франції Еммануель Макрон під ранок виступив із заявою, в якій наголосив, що "найгіршого вдалося уникнути". "Ми спільно відновимо Нотр-Дам. Це, безсумнівно, буде <...> проектом на довгі роки", - зазначив він, не назвавши, проте, конкретних строків.

З набережної Сени і численних мостів через неї за гасінням пожежі спостерігали тисячі жителів і гостей столиці. Деякі з них плакали, молилися, співали Ave Maria.

Читайте також: Тисячі парижан вийшли на вулиці молитися за Нотр-Дам

Як повідомлялося раніше, повідомлення про займання в соборі Паризької Богоматері надійшло 15 квітня о 18.50 за місцевим часом. За даними МВС Франції, на місце прибули близько 400 пожежних, вони займалися гасінням більш як вісім годин. Роботи ускладнювалися тим, що воду не можна було скидати з вертольотів через небезпеку обвалу тримальних конструкцій. У ході спецоперації постраждав один з пожежних.

Нотр-Дам - один із символів французької столиці. Його будівництво почалося в 1163 році і тривало з перервами до 1345 року. Популярності архітектурної споруди сприяв роман Віктора Гюго, опублікований в 1831 році. Щороку собор відвідували близько 13 млн осіб. У ньому зберігалася одна з головних християнських реліквій - терновий вінець Ісуса Христа, її вдалося врятувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-