Рада ЄС ухвалила мандат на переговори зі США щодо розвитку торгівлі й скасування тарифів

Рада ЄС ухвалила мандат на переговори зі США щодо розвитку торгівлі й скасування тарифів

Укрінформ
Держави-члени ЄС дали Єврокомісії «зелене світло» для офіційних переговорів зі США за двома угодами, одна  стосується взаємного визнання сторонами відповідності товарів технічним стандартам, інша передбачатиме усунення тарифів у торгівлі продукцією промисловості.

Таке рішення Ради ЄС в понеділок під час прес-конференції у Брюсселі привітала єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстром, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це дуже бажане рішення, яке допоможе полегшити тертя у сфері торгівлі. Відтепер ми готові розпочати формальні переговори з двох цілеспрямованих угод, які принесуть відчутні переваги народам та економікам з обох сторін Атлантики. Я переконана в тому, що злам бар’єрів у торгівлі між нами може бути ситуацією взаємного виграшу», - зауважила Мальмстром.

За її словами, торговельна угода щодо взаємного скасування тарифів стосуватиметься лише промислового виробництва, виключаючи продукти сільського господарства. Друга угода, щодо відповідності продукції, має надати виробникам інструменти, для того щоб доводити відповідність виробленої продукції технічним вимогам та стандартам, які прийняті у кожній із сторін.

Водночас Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зауважив, що нові угоди дозволять значно збільшити обсяги торгівлі між Євросоюзом і США. Його відповідна оцінка викладена на сайті Європейської Комісії.

«Ми хочемо досягти ситуації взаємного виграшу у торгівлі з США. Зокрема, ми маємо скасувати тарифи на промислові товари, що може мати результатом додаткове зростання експорту для ЄС і США на близько €26 млрд. Європейський Союз та Сполучені Штати мають одні з найважливіших економічних стосунків у світі», - зауважив Президент Єврокомісії.

Читайте також: Рада ЄС посилила вимоги до автівок щодо шкідливих викидів

За економічним прогнозом Єврокомісії, угода про скасування тарифів на промислову продукцію збільшить експорт європейських товарів до США на 8 відсотків (€27 млрд), і, відповідно, експорт США до ЄС на 9 відсотків (€26 млрд) до 2033 року.

Відповідно до показників офіційної статистики, на США та ЄС, де проживають понад 830 млн людей, припадає понад 50% глобального ВВП. За станом на сьогодні річний обсяг торгівлі між сторонами перевищує 1 трильйон доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-