Стали відомі перші дані щодо результатів парламентських виборів у Фінляндії

Стали відомі перші дані щодо результатів парламентських виборів у Фінляндії

Укрінформ
У Фінляндії оприлюднили перші дані щодо результатів парламентських виборів 14 квітня: до перемоги йде нині опозиційна ліва партія, також значні здобутки матимуть крайні праві.

Про це пише "Радіо Свобода".

Ліва Соціал-демократична партія Фінляндії, яка, схоже, усуне від влади нинішній правоцентристський уряд, на тлі багатьох років суворої бюджетної економії вела кампанію проти обмежень бюджетних витрат, які запровадили прем’єр-міністр, лідер партії «Фінляндський центр» Юха Сіпіля і міністр фінансів його уряду, лідер консервативної партії «Національна коаліція» Петтері Орпо.

Соціал-демократи у своїй кампанії обіцяли дати відповідь на занепокоєння, що останніми роками, в часи виходу економіки країни з рецесії, яку спричинила фінансова криза 2008 року, бюджетні витрати скоротили надто глибоко. Особливу критику з усіх боків політичного спектра викликали такі скорочення у високо цінованій системі освіти.

Читайте також: У Фінляндії обирають новий парламент

Крім того, останніми місяцями значно зросла популярність крайньої правої партії «Справжні фінни», якою керує євродепутат-консерватор Юссі Халла-ахо – її кампанія зосереджувалася на антиімміграційних гаслах і критиці «істерії» навколо кліматичних змін із боку інших партій, які вимагають дій для боротьби зі всесвітнім потеплінням. Ця партія, схоже, прийде на другому чи третьому місці та може відіграти важливу роль у майбутньому коаліційному уряді, які у Фінляндії зазвичай створюють коаліції з трьох-чотирьох партій.

Нагадаємо: керівництво Фінляндії, яка є членом Європейського союзу, перебуває в постійному діалозі з сусідньою Росією, хоча й підтримує санкції ЄС проти Москви. Проте саме сусідство з Росією, незалежність від якої Фінляндія здобула 101 рік тому, є головною причиною того, що Хельсінкі досі утримується від вступу до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-