Міністри ЄС закликатимуть сторони протистояння у Лівії до політичного рішення

Міністри ЄС закликатимуть сторони протистояння у Лівії до політичного рішення

Укрінформ
Першим кроком до врегулювання поточної кризи в Лівії має стати повна імплементація гуманітарного перемир’я, яка має дозволити вийти із небезпечної зони мирним мешканцям та вивезти поранених.

Про це у понеділок перед початком зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі заявила високий представник ЄС Федеріка Могерині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розпочнемо зустріч з пункту, якого не було в порядку денному, адже ситуація в Лівії викликає дедалі більшу тривогу. Щойно, вранці, я говорила із спеціальним представником ООН. Переконана, що головне послання, навколо ми маємо бути єдиними, це повна імплементація гуманітарного перемир’я, щоб дозволити мирному населенню та пораненим вийти з міста (Тріполі), а також уникнути будь-яких подальших військових дій або військової ескалації, повернутися до політичних переговорів», - зауважила високий представник ЄС.

Читайте також: Росія заблокувала заяву Радбезу ООН щодо Лівії

Вона висловила впевненість у тому, що європейські міністри будуть єдиними у підтримці такого звернення, та продовжуватимуть демонструвати спільну позицію, як це відбулося під час зустрічі «Великої сімки», в Раді Безпеки ООН, і у попередні дні в рамках спільної роботи європейських країн з Арабською лігою та Африканським Союзом.

Як повідомлялося, 4 квітня Хафтар наказав своїм військам почати наступ на столицю Тріполі, контрольовану міжнародно визнаним урядом Лівії. Незабаром його сили опинилися на підступах до міста, але 5 квітня проурядові воєнізовані формування змогли їх відтіснити. Бойові дії розгорнулися напередодні запланованих на середину квітня переговорів про мирне врегулювання в Лівії під егідою ООН.

Після закритого засідання 5 квітня Радбез ООН закликав війська генерала Хафтара припинити "всі військові пересування".

За останніми даними, в результаті бойових дій біля Тріполі загинула 21 особа і ще 27 були поранені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-