Євродепутат Гармс позитивно оцінила поправки до Газової доктрини ЄС

Євродепутат Гармс позитивно оцінила поправки до Газової доктрини ЄС

Укрінформ
Прийняття поправок до Газової доктрини ЄС не зупинить "Північний Потік 2", проте змусить "Газпром" грати за правилами, а Німеччина має виконувати свої обіцянки. 

Про це заявила член групи Зелених у Комітеті з промисловості, наукових досліджень та енергетики Європарламенту Ребекка Гармс, коментуючи прийняття у четвер більшістю членів Європейського парламенту поправок до Газової Директиви ЄС, повідомляє Укрінформ. 

"«Газпром» також і надалі має дотримуватися правил ЄС. Анбандлінг виробництва й оперування обмежить потужність газового гіганта. Це зробить проект Nord Stream 2 складнішим і, можливо, відтермінує його, але не зупинить", - визнала Гармс.

Вона наголосила: заява міністра енергетики Росії про те, що транзит через Україну повністю припиниться, щойно Nord Stream 2 почне функціонувати, підтверджує, що це є стратегічний проект, спрямований проти інтересів України.

«Німецька канцлер пов'язала свою підтримку проекту трубопроводу за умови продовження транзиту. Німецький уряд повинен дотримуватися цієї обіцянки», - підкреслила євродепутат від ФРН. У цілому вона вважає, що Європейський Союз мусить переглянути свою залежність від російського енергетичного імпорту. Диверсифікація зміцнить безпеку ЄС, а зменшення імпорту та споживання викопного палива є умово для досягнення проголошених кліматичних цілей. 

Читайте також: Газова директива покладе край монополії на європейському ринку газу - Бузек

Поправки передбачають, що трубопроводи з третіх країн до Європейського Союзу, такі як проект газопроводу Nord Stream 2, який вважають німецько-російським, також будуть підпадати під правила, які діють щодо трубопроводів ЄС. Зокрема, видобуток та постачання сировини не можуть перебувати під контролем однієї компанії, отже «Газпрому» доведеться відмовитися від власності на трубопровід після того, як той перетне територію ЄС, і допустити до використання трубопроводу третіх осіб.

Щоправда, на нові трубопроводи можуть розповсюджуватися певні винятки, але вони мають бути схвалені Європейською Комісією і підпадають під суворі умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-