Канада заступилася за іранську правозахисницю, яку засудили до 38 років

Канада заступилася за іранську правозахисницю, яку засудили до 38 років

Укрінформ
Канада висловила занепокоєння через суворий судовий вирок, винесений правозахисниці Насрін Сотуде у Ірані.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці МЗС Канади у соціальній мережі Твіттер. “Канада глибоко занепокоєна інформацією, що іранська правозахисниця Насрін Сотуде була засуджена до 38 років у в’язниці та 148 ударів батогом”, - заявили у МЗС.

У відомстві закликали Іран змінити вирок. “Захист прав людини - не злочин. Цей обурливий вирок не може залишитися”, - наголосили у МЗС.

Сотуде відома на весь світ адвокатка та лауреатка премії Сахарова. Вона представляла інтереси ув'язнених активістів і політиків після заворушень 2009 року в Ірані, неповнолітніх, засуджених до смертної кари та жінок, які виступали проти носіння хіджабу. Силовики затримали її ще в червні минулого року і звинуватили в порушенні громадського порядку та підбурюванні до корупції та проституції. Загалом, за словами активістів, Сотуде звинуватили за сімома статтями.

Під час розгляду справи судді скористалися правом збільшити максимальний термін покарання, яке закріплене в законодавстві Ірану. Правозахисники з Amnesty International наголошують, що вирок Сотуде найжорсткіший з тих, які вони зафіксували в країні.

Читайте також: Відому правозахисницю засудили в Ірані до 33 років в'язниці та побиття батогом

Це не перший вирок проти адвокатки: у 2012 році її засудили за нібито поширення пропаганди та змову проти Ірану. Тоді на захист Сотуде також стали активісти та відомі на весь світ політики, а тому згодом її відпустили на волю.

У вересні минулого року влада країни засудила до десяти з половиною років ув’язнення та побиття батогом вчителя Мохаммеда Хабібі за діяльність у профспілці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-