Євросоюз закликає опозицію Албанії повернутися до роботи у парламенті

Євросоюз закликає опозицію Албанії повернутися до роботи у парламенті

Укрінформ
Європейський Союз відреагував на чергове загострення ситуації в Албанії, де, за повідомленнями міжнародної преси, навколо стін парламенту триває масова демонстрація з вимогою відставки уряду.

Високий представник ЄС Федеріка Могерині та єврокомісар Йоганнес Ган виступили зі спільною заявою, в якій закликали політиків країни утримуватися від провокативних закликів, уникати актів насильства та повернутися до роботи в демократично обраних інституціях. Текст документу оприлюднено на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

«З огляду на протести в Албанії, які відбуваються сьогодні, ми підтверджуємо право громадян влаштовувати мирні демонстрації як вирішальне надбання та ключову цінність демократії, але ми рішуче відкидаємо будь-яку риторику з боку політичних лідерів із закликами до насильства. Рішення опозиції скласти мандати серйозно підриває функціонування демократії в Албанії. Парламент є місцем, де мають обговорюватися та просуватися вперед реформи та супутні процеси, воно не може бойкотуватися», - йдеться в документі.

Представники Євросоюзу назвали рішення опозиційних депутатів скласти мандати контрпродуктивним, адже подібні рішення йдуть проти демократичного вибору громадян Албанії та підривають прогрес країни на шляху до Європейського Союзу. За їх словами, Євросоюз очікує, що всі члени парламенту Албанії будуть захищати ідеали й принципи демократії, продовжать роботу у парламенті, і здійснять всі необхідні заходи, щоб уникнути актів насильства, утримуються від провокативних заяв та підбурення.

Читайте також: В Албанії на вулиці вийшли тисячі протестувальників - вимагають відставки прем'єра

«Ми рівною мірою очікуємо, що уряд та опозиція розпочнуть конструктивне обговорення з огляду на необхідність подолання поточної політичної ситуації на користь Албанії та її громадянам», - йдеться у спільній заяві Могерині й Гана.

За повідомленнями міжнародних ЗМІ, у Албанії відсьогодні розпочалася нова хвиля демонстрацій, які не вщухають в країні вже кілька місяців під гаслами боротьби з корупцією та підвищення соціальних стандартів. Нині тисячі протестувальників зібралися на площі перед парламентом країни з вимогою відставки уряду. Опозиційні депутати з правоцентристської Демократичної партії підписали спільну заяву про вихід із складу парламенту з вимогою проведення дострокових виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-