Посол США закликає Ізраїль вибачитися за слова про Голокост та поляків

Посол США закликає Ізраїль вибачитися за слова про Голокост та поляків

Укрінформ
Посол США у Варшаві закликає ізраїльських урядовців вибачитися перед Варшавою за висловлювання про причетність поляків до Голокосту під час Другої світової війни.

Про це інформує US News.

"Посол Вашингтона у Варшаві у середу закликала Ізраїль вибачитися перед Польщею через сварку між двома країнами щодо Голокосту, після того, як міністр закордонних справ Ізраїлю заявив, що "багато поляків співпрацювали з нацистами", - йдеться у повідомленні.

Суперечка між Ізраїлем та Польщею спочатку була викликана повідомленнями ЗМІ про те, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звинуватив поляків у співучасті у злочинах Голокосту, і посилилася після коментаря міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Катца, який також назвав поляків антисемітами.

Посла США Джорджет Мосбахер запитали, чи повинен Катц вибачитися, на що посол сказала - "потрібно вибачитися".

Мосбахер заявила, що вважає, що два таких сильних союзники, як Ізраїль та Польща, "не повинні використовувати таку риторику. Ми дуже важливі один для одного, щоб сперечатися щодо таких речей".

Читайте також: Польща чекає вибачень Ізраїлю за скандальну заяву про Голокост

Як повідомлялося, напередодні скасовано заплановану на 19 лютого зустріч очільників урядів країн "Вишеградської четвірки" - Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - у Єрусалимі. Це сталося через реакцію Польщі на висловлювання міністра Катца щодо участі поляків у Голокості проти євреїв.

Голова МЗС Ізраїлю Катц, якого лише 17 лютого було призначено на посаду, заявив, що “було багато поляків, які колаборували з нацистами та, як сказав Іцхак Шамір (екс-прем’єр-міністр Ізраїлю 1986–1992 рр.- ред.), у якого поляки вбили батька, поляки увібрали в себе антисемітизм з молоком матері”.

До цього голова польського уряду Матеуш Моравецький поінформував свого ізраїльського колегу, що він не поїде на саміт V4+Ізраїль. Замість нього до Єрусалима мав їхати глава польської дипломатії Яцек Чапутович. Таке рішення Моравецького стало наслідком висловлювань прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про причетність поляків до Голокосту під час Другої світової війни.

Згодом канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю повідомила, що Нетаньягу говорив про колаборацію з гітлерівцями окремих поляків, а не польського народу чи польської держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-