Розбудова стратегічної автономії ЄС зміцнить НАТО – Могеріні

Розбудова стратегічної автономії ЄС зміцнить НАТО – Могеріні

Укрінформ
Євросоюз протягом останніх двох років здійснив рішучі кроки з інвестицій у розвиток європейської оборони, але така стратегічна автономія ЄС реалізується з одночасним посиленням партнерства з НАТО.

Про це у вівторок, 19 лютого під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО заявила високий представник ЄС Федеріка Могеріні. Текст її виступу оприлюднено на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

За словами Могеріні, такі дії не послаблюють і не дублюють Альянс, але лише сприяють його зміцненню.

«Протягом двох років, що минули, ми використали всі інструменти, які мали і які були передбачені Угодою ЄС, щоб спільно збудувати основу для оборони Європейського Союзу. Хтось каже, що це відбувається внаслідок Brexit. Це зовсім не так. Всі рішення, які ми ухвалили щодо оборони Європейського Союзу – всі вони все ще були ухвалені одноголосно всіма 28 (членами ЄС). На моє переконання, ми, як європейці, почали розуміти, що ми маємо взяти більше відповідальності в сфері оборони, і що ми можемо більше інвестувати у цю сферу», - зауважила високий представник ЄС.

Читайте також: Два кораблі НАТО увійшли в Чорне море

Вона нагадала, що у цей же час була значно посилена співпраця між ЄС і НАТО, до рівня, якого не було ніколи раніше. За словами Федеріки Могерыні, ці напрямки – розбудова європейської оборони та зміцнення партнерства та співпраці між ЄС і НАТО - є двома основами, які дуже важливо завжди розглядати разом.

«Сподіваюся, що мені вдалося розвіяти будь-які сумніви, будь-які підозри навколо факту, що розбудова або інвестування в оборону Європейського Союзу може дублювати або послабити Альянс. Прямо навпаки. Інвестування в оборону Європейського Союзу є також шляхом для зміцнення Альянсу та інвестування у НАТО. Ми маємо однакові цінності, більшість з наших членів є членами НАТО, 95 відсотків громадян ЄС проживають у країнах НАТО. Ми постаємо перед тими й самими загрозами та викликами, і ми просто не можемо дозволити собі, виходячи із природи викликів, з якими стикаємось, - рухатися іншим шляхом», - сказала високий представник ЄС.

Вона підкреслила, що будь-який розвиток стратегічної автономії Європейського Союзу завжди передбачає співробітництво з НАТО, яке залишається головним партнером ЄС у сфері безпеки.

«НАТО – не єдиний партнер, тому що ми також багато співпрацюємо з ООН, зокрема, у підтриманні миру й безпеки в Африці. Але, знову, природа наших організацій є різною. НАТО є військовим альянсом, Європейський Союз – ні, і ніколи не перетвориться на військовий альянс. Але він повинен, і ми можемо мати деякі інструменти з безпеки й оборони, які ми можемо розвинути та використовувати також для служби (Північноатлантичному) Альянсу», - заявила Могеріні.

Вона підкреслила, що всі союзники по НАТО, які є державами ЄС, мають єдині для кожної країни сили, що означає, - якщо ЄС інвестує в розвиток оборонних спроможностей країн-членів, він робить це також з користю для НАТО. Адже саме НАТО є першою структурою, яка визначила провали у спроможностях та констатувала необхідність усунути недоліки з європейської сторони.

«Тож для нас є абсолютно природним інвестувати у підтримання «м’якої сили», яку ми завжди мали, але також інвестувати у деякі інструменти жорсткої сили, які ми можемо мати. При цьому НАТО визнається законами ЄС як опора нашої архітектури з безпеки, нашої колективної оборони», - додала високий представник ЄС.

За її словами, створення основи для оборони Європейського Союзу від початку було мрією його засновників, яка, спроба за спробою, терпіла невдачі, тому що оборона завжди сприймалася країнами-членами як національна прерогатива.

Федеріка Могеріні зауважила, що востаннє звертається до Парламентської асамблеї НАТО, оскільки її мандат на посаді завершується 1 листопада поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-