Саміт “Вишеградської четвірки” в Єрусалимі скасували

Саміт “Вишеградської четвірки” в Єрусалимі скасували

Укрінформ
Запланована на 19 лютого зустріч глав урядів країн "Вишеградської четвірки" - Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - в Єрусалимі не відбудеться.

Про це в понеділок, 18 лютого, заявив прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш у Празі, повідомляє DW.

За словами Бабіша, замість запланованого саміту відбудуться "двосторонні переговори" між окремими учасниками. Прем'єри Словаччини та Угорщини, зазначив Бабіш, уже перебувають в Ізраїлі. Прем'єр Чехії сподівається, що саміт вдасться провести в другій половині року, коли Прага головуватиме в об'єднанні східноєвропейських держав.

Раніше цього дня стало відомо, що Польща остаточно скасувала свою участь у зустрічі "Вишеградської четвірки" в Ізраїлі. Напередодні повідомлялося про відмову прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького поїхати на саміт.

Остаточній відмові польського уряду передували заяви глави МЗС Ізраїлю Ісраеля Каца про те, що багато поляків "співпрацювали з нацистами" та "всмоктали антисемітизм з молоком матері". Ці слова ізраїльського урядовця пролунали напередодні в ефірі телеканалу i24. Моравецький назвав ці висловлювання "неприйнятними" та "нацистськими".

Відносини між Ізраїлем та Польщею загострилися минулого тижня через заяву прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, зроблену ним у Варшаві під час міжнародної конференції, присвяченій питанням Близького Сходу, що відбулась 13-14 лютого. За даними ізраїльського видання Haaretz, тоді Нетаньягу прокоментував ухвалений у Польщі закон, що передбачає кримінальне переслідування за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту під час Другої світової війни. "Поляки співпрацювали з нацистами, і я не знаю жодного, хто був засуджений за подібне твердження", - заявив ізраїльський прем'єр.

Читайте також: Польща скасувала участь у саміті Вишеградська група+Ізраїль

Пізніше прес-служба Нетаньягу опублікувала заяву про те, що його слова були неправильно витлумачені. Нетаньягу мав на увазі "окремих поляків, а не польський народ і не польську державу", наголосили в прес-службі ізраїльського прем'єра.

Утім, 15 лютого МЗС Польщі викликало посла Ізраїлю у Варшаві, а пізніше в польському уряді повідомили, що не задоволені поясненнями ізраїльської сторони щодо хибного цитування слів Нетаньягу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-